Angelica Augustsson får inte åka till OS

Hästen har fått en inflammation i en tand

Foto: Elisabet Hoff
Angelica Augustsson och hennes häst Mic Mac du Tillard får inte åka till OS.
SPORTBLADET

Hoppryttaren Angelica Augustsson och hennes häst Mic Mac du Tillard är borta ur OS-planerna.
Efter att även Peder Fredricson är borta sedan sin krasch på torsdagskvällen är hopplaget nu klart.
Det blir Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson, Jens Fredricson och Lisen Fredricson.

Beslutet att stryka Angelica Augustsson från listan av OS-kanditater togs idag på förmiddagen av förbundskapten Sylve Söderstrand.
Angelica Augustsson, 25, ingick i det svenska EM-laget som kvalade till OS i Madrid i höstas och har det senaste året räknats som en i stommen på OS-bygget.

Inflammerad tand

Men i Rom under toppligan tidigare i somras blev det 12-åriga stoet Mic Mac plötsligt istadig, rusade bakåt, stegrade sig och till slut fick ledas av banan av sin skötare.
Stoet kollades därefter upp av veterinär. Först av hemmaveterinären vid Angelicas tyska bas och sedan av landslagsveterinären Jonas Tornell. Den hade då en reaktion ovanför ett framknä.

Enligt Svenska Ridsportförbundet och förbundskapten Sylve Södertsrand är anledningen att Mic Mac inte är i form för ett OS och de förberedelser som behövs.
Stoet uppges ha drabbats av flera infektioner efter att ha opererat ut en inflammerad tand, något som inte har varit uppe tidigare i spekulationerna.

– Det är naturligtvis tråkigt, OS har varit mitt stora mål. Men hästens väl måste komma i första hand, säger Angelica Augustsson i ett pressmeddelande.

Slog igenom i Scandinavium

Angelica och Mic Mac kan dock eventuellt komma ifråga för en reservplats. Detta måste beslutas senast på söndag.
Angelica Augustsson fick sitt stora genombrott i Scandinavium för ett och ett halvt år sedan då hon skrällvann världscupen. Hon har sedan dess varit ett av svensk ridsports stora affischnamn.
Igår kväll kunde förbundskapten Sylve Södertsrand även stryka Peder Fredricson från sin lista med OS-kandidater, efter en våldsam omkullridning under nationshoppningarna i Aachen, Tyskland.  
Peder Fredricson klarade sig utan fysiska skador medan hans häst Arctic Aurora Borealis idag ömmar i en bog.