”Extremt terrorhot mot OS”

Terroristexperten varnar inför OS: ”Ett febrilt terrorhot den senaste tiden”

1 av 10 | Foto: AP
FRÅN VATTNET Hangarfartyget HMS Ocean ska ligga på Themsen under OS. Även marinkåren kommer hjälpa till att upprätthålla säkerheten från vattnet.
SPORTBLADET

London rustar för OS – med den största mobiliseringen av polisiära styrkor sedan andra världskriget.

Säkerhetsföretaget G4S tvingas utbilda fler vakter och det brittiska försvaret har satt in över 14 000 soldater.

– Attentatrisken är extremt hög. På taken vid huvudarenan finns det missiler redo att skjuta ner flygplan, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Foto: LOTTE FERNVALL
Terroristexperten Magnus Ranstorp.

Ett dygn efter att London hade utsetts till värd för OS 2012 inträffade det ofattbara. 56 personer miste livet och 700 skadades efter att bomber detonerats i tunnelbanan och på en dubbeldäckare den 7 juli 2005.

Den dagen skapade lidande och den dagen finns med i tanken när OS 2012 startar.

Missiler är redo att skjuta ner hotande flygplan och jägardykare har förberett sig för marina attacker. Maskinerna som kan sniffa åt sig sprängmedel i tunnelbanan är i toppskick och säkerhetsbudgeten är överstigen för länge sedan.

”2005 i färskt minne”

Allt för att försvara de miljontals människor som kommer att florera på Storbritanniens arenor, gator, torg, tunnelbanor.

– Sommaren 2005 är färskt i minnet. Storbritannien förbereder sig för det värsta eftersom det är enklare att dra ner på säkerheten i stället för tvärtom, säger Magnus Ranstorp, terroristexpert och forskare vid Försvarshögskolan.

Hur ser attentatrisken ut?

– Risken är väldig hög. Det har varit ett febrilt terrorhot mot Storbritannien den senaste tiden. Från 2001–2010 har det varit 20 olika attentatsplaner mot landet.

Vilka grupper står för hoten?

– Det är al-Qaida och allt från anarkister till de som vill störa. Men Storbritannien har bra koll på dessa personer. Från år 2000-2010 har de 335 dömda al-Qaida-inspirerade individer, säger Ranstorp.

Vad tror du kan hända?

– Allt möjligt. Allt ifrån superattacker till att ett krig bryter ut mellan USA och Iran. Storbritannien har tänkt på allt, de har duktiga personer inom säkerhetstjänsten som är sammanflätade och har erfarenhet från 2005, säger Ranstorp och fortsätter:

– Bombattentatet 2005 kom utan förvarning och det intressanta var att man hade övat på exakt samma scenario två veckor innan. Jag var i London då och blev fast när de stängde av för att öva.

Över 6 miljarder kr

Säkerhetsbudgeten är uppe i över 553 miljoner pund, över 6 miljarder kronor. Mängden människor med olika slags yrken som ska jobba med säkerheten skulle också räcka till ett mindre fälttåg, cirka 41 500 personer.

– Storbritannien har ett försvar som många länder inte har. De har bra insikt i vilka som befinner sig i landet, de kan bekämpa terror och de kan punktmarkera de som är farliga.

Har terrorrisken varit så här stor mot ett OS tidigare?

– Ja, Aten var en vattenbrytare. Då var det extremt med militära flygplan i luften. Det var ganska oroligt under 90-talet.

Skulle du vara rädd att åka till London under OS?

– Nä, inte alls. Även om det sker ett attentat så ska man också vara på den platsen. Jag hade inte haft några problem med att ta med min familj dit. Risken är liten att du hamnar på fel plats.

FAKTA

Här är hoten mot OS i London – terroristgrupperna, gängen och ensamvargarna

Terroristgrupper

 Enligt den brittiska säkerhetspolisen finns största hoten från al-Qaida och IRA (Irish Republican Army). När bombattentatet skedde i London 2005 fanns inga förvarningar. De brittiska utredarna har inte officiellt fastställt vilka som låg bakom dåden, men ska numera ha avfärdat misstankarna om al-Qaidas inblandning.

Flygplanskapningar

 Britterna är oroliga för att något liknande som hände den 11 september ska inträffa. Flygvapnet RAF kommer att kontrollera luften med helikoptrar och Typhoonjaktplan står redo om ett plan skulle kapas.

Tunnelbanan

 Systemet är stort och svårt att bevaka. Trots att Storbritannien har fler övervakningskameror än Kina är det en tuff uppgift för polisen. I tunnelbanorna finns det numera speciella maskiner som kan ”sniffa” upp sprängmedel och varna.

Bussarna

 Under bombattentatet 2005 sprängdes en dubbeldäckare. Men en ny maskin som har installerats i många brittiska bussar gör turen säkrare. Maskinen kan se om föraren agerar oförutsägbart och också ge dem möjlighet att stoppa fordonet på distans i en säkerhetssituation.

Gängen

 Premiärministern David Cameron har utlovat ”fullskaligt krig mot gängen”. Upplopp på gatorna och demonstrationer har varit ett problem i Storbritannien. Förutom alla poliser och väktare har brittiska fallskärmsjägare specialtränats för att sättas in under upplopp på gatorna.

Ensamvargarna

 Britterna fruktar människor som är svåra att hitta med spaning och som kan ha funnits i landet länge. Som inte utmärkt sig förut, som agerar i mycket små, täta grupper eller helt själva, som är nyväckta ”ensamvargar”. Det är personer som helt har hållit sig under radarn, som aldrig har gjort något tidigare.

– Det kan vara islamistiskt motiverat eller en högerextremist, som i Norge, säger Margaret Gilmore, säkerhetsanalytiker.