Isinbajeva: ”Angelica kan gå till OS-final”

Isinbajeva utlovar storform – och skickar en hälsning till svenska supertalangen

Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Stavhoppslegendaren Jelena Isinbajeva har två OS-guld, två VM-guld och en rad världsrekordnoteringar på meritlistan. I kväll genrepar hon i Monaco.
SPORTBLADET

Jelena Isinbajeva tror att Angelica Bengtsson kan gå till OS-final redan i debuten i London.

– Ja, absolut. Hon har alla förutsättningar och kvalgränsen är 4,60. Det har hon redan visat att hon klarar, säger den ryska stavstjärnan till Sportbladet.

Foto: PHOTO: HASSE SJOGREN DECA TEXT
Angelica Bengtsson tog enkelt hem JVM-guldet i Barcelona. Nu väntar den sista uppladdningen inför OS som är det stora målet.

Jelena Isinbajeva höll presskonferens här i Monaco i går inför sin andra tävling för säsongen och den första i Diamond League.

Men självförtroendet är det inget fel på.

– Nej, jag känner att jag kan hoppa väldigt högt och är i bra form. Det är alltid bra förhållanden här i Monaco med värme och nästan ingen vind att tala om. Dessutom är det som hemmaplan för mig. Jag har massor av fans på läktaren och dessutom har ett helt gäng av mina närmaste vänner flugit in från Ryssland.

– Jag hoppas kunna hoppa världsårsbästa och i bästa fall kan det bli nytt världsrekord.

Slog nytt inne-rekord

När det gäller Jelena Isinbajeva går det inte att utesluta någonting.

Så sent som i vintras satte hon nytt världsrekord inomhus i XL-galan i Globen med 5,01, i ett läge där många räknat ut henne och hon inte hoppat över fem meter på två och ett halvt år.

Hon avslutade inomhussäsongen med att ta VM-guldet i Istanbul, där det räckte med 4,80.

Världsårsbästa i kväll?

Nu gjorde hon 4,75 i utomhusdebuten i franska Rouen den 10 juli och amerikanskan Jenn Suhrs världsårsbästa är 4,81.

Det är stor risk att det ryker inför prins Alberts ögon på Stade Louix II i kväll.

Isinbajevas eget världs-rekord utomhus på 5,06 är mer svårslaget.

– Men jag känner att jag är tillbaka på den nivån efter alla problem och tränarbyten och att ha gått till- baka till min gamla teknik, säger 30-åringen.

– Och de nya, unga tjejerna driver på mig. Än så länge orkar jag lägga ner den tid som krävs för att hålla mig i toppform, men det blir jobbigare och jobbigare för varje år som går. Men en dag kommer de att ta över.

Som Angelica Bengtsson?

– Ja, hon är en i den nya generationen. Hon har redan vunnit allt som junior och jag hoppas utvecklingen fortsätter.

Tror du hon kan ta sig till en OS-final redan i London?

– Varför inte? Hon har redan hoppat 4,63 och tagit 4,58 i år och det tror jag räcker för att ta sig till final. Jag har haft ögonen på henne länge.

Men det märks att Jelena Isinbajeva inte ser svenskan som ett hot.

Inte än.

Vill bli mamma

Själv är hon storfavorit till att bli den första kvinna i friidrottshistorien som tar tre OS-guld i rad i samma gren. Isinbajeva vann ju både i Aten och i Peking.

Och hennes karriär tar definitivt slut efter VM i Moskva nästa år, även om hon antyder att det kan bli ännu ett OS i Rio 2016.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men efter VM i Moskva ska jag sluta och skaffa barn. Det är redan bestämt. Men vad händer när barnet är ett, ett och ett halvt år? Då kanske suget kommer tillbaka igen.

Men då kanske sådana talanger som Angelica Bengtsson redan tagit över.