– Hon måste ta den bollen

Dennerby sågade Lindahls insats

Foto: REUTERS
Portia Modises skott från halva plan överrumplade Hedvig Lindahl i det svenska målet.
SPORTBLADET

Inför matchen varnade ledarna Hedvig Lindahl för att gå för långt från målet.

Efter att målvakten ändå släppte in ett billigt långskott är Thomas Dennerby besviken – och ska sitta ner än en gång för att diskutera problemet med henne.

– Hon måste ta den bollen. Tveklöst, säger han.

Hedvig Lindahl var given förstamålvakt när Sverige förra sommaren tog VM-brons. Ändå kritiserades hon för sina två misstag i semifinalen mot Japan.

I vår har båda tendenserna fortsatt. Lindahl har startat majoriteten av landslagets matcher – men mött ny kritik. Den här gången för att hon lämnar sitt mål obevakat och är känslig för långskott.

Lindahl släppte in ett skott från distans mot Storbritannien i fredags. Det ledde till att förbundskapten Thomas Dennerby pratade med henne om problemen inför gårdagens OS-premiär.

I minut 60 visade det sig verkningslöst. Sydafrikanska Portia Modise avancerade och skickade en hög boll över Lindahl, till en enkel reducering.

”Kommer alltid ut”

Efteråt förklarade målskytten att avslutet inte kom av slump.

– Jag såg på en av deras matcher att deras målvakt alltid kommer ut. ”När jag får läge ska jag försöka skjuta” tänkte jag. Nu fick jag läge och sköt, säger Modise.

Thomas Dennerby hymlar inte med att han är besviken på Lindahl.

– Hon måste ta den bollen. Tveklöst.

Pratade du med henne om det efteråt?

– Nix. Inte än.

Dennerby märker hur motståndarna har identifierat Lindahls svaghet. Det ställer extra krav på Lindahl att sluta gå för långt från målet, tycker han.

– Vi har redan pratat om det före den här matchen. Det japanska laget försökte ett par gånger, USA försökte ett par gånger, Storbritannien försökte tre gånger. Vi vet att andra lag har scoutat det väldigt bra, så vi pratade med Hedvig före matchen. Hon var väldigt, väldigt klar över situationerna, så av den anledningen borde hon ha tagit det skottet.

”Är trygg i sitt spel”

Hedvig Lindahls position som förstamålvakt har tidigare kritiserats av bland andra Therese Sjögran. Andravalet Sofia Lundgren står redo att hoppa in mot Japan. Dennerby vill inte kommentera om de upprepade misstagen kommer att leda till ett skifte.

– Nja. Vi pratar alltid med spelarna efter matchen för att se vad vi kan göra bättre. Det är bara ett mål så vi måste inte göra en stor sak av det, men självklart ska vi prata med henne om det, säger han.

Från spelarhåll verkar Lindahl ha fortsatt stöd.

– Hedvig är trygg i sitt spel, det är inget att gräma sig över. Det syns mycket när målvakten gör misstag. Från mig har Hedvig allt förtroende, säger Sara Thunebro.