Efter Lindahls miss – öppnar för svenskt målvaktsbyte

Tränaren: Det är fortfarande en öppen fråga

Foto: Scanpix/Bildbyrån
Hedvig Lindahl till vänster kan petas i nästa match av Sofia Lundgren till höger.
SPORTBLADET

COVENTRY. Det kan bli aktuellt med ett svenskt målvaktsbyte inför matchen mot Japan.

Landslagsledningen utvärderar om Hedvig Lindahl ska få fortsatt förtroende efter misstaget mot Sydafrika.

– Inget är hugget i sten, men vi får se, säger målvaktstränaren Mikael Olsson.

Sverige vann OS-premiären mot Sydafrika med 4-1.

En smakstart, men med en skönhetsfläck.

Sydafrikas spelare Portia Modise visste om att Sveriges målvakt Hedvig Lindahl spelar långt ut och var smart att nyttja tillfället med en fin träff i andra halvlek.

Blir det Lundgren nu?

Eftersom Hedvig Lindahl släppt in liknande mål tidigare, eftersom motståndarna har kartlagt detta och landslagsledningen påpekat det för målvakten blev misstaget extra problematiskt.

– Vi har jobbat med det ända sedan vi mötte USA och Japan för de försökte redan där. Vi har visat klipp, gått igenom utgångspositioner och diskuterat tillsammans. Det var tur att det inte var matchavgörande, sen är det inte roligt att släppa in ett mål som du alltid ska ta, säger Mikael Olsson.

Han analyserade situationen direkt efter matchen i onsdags tillsammans med Hedvig Lindahl. I kväll blir det fortsatta analyser.

Och det kan bli aktuellt med ett målvaktsbyte, att Sofia Lundgren får chansen istället mot Japan på lördag.

Mikael Olsson är delaktig i beslutet:

– Jag påverkar så mycket jag kan… Det är fortfarande en öppen fråga, men nu valde vi henne (Hedvig) till första matchen. Men inget är hugget i sten.

Kommer du trycka på för ett målvaktsbyte?

– Det säger jag inte..

”Hon har all rutin”

Förbundskapten Thomas Dennerby:

– Vi utvärderar. Men det är inte så att man som målvakt inte kan göra ett misstag och inte stå kvar. För då skulle vi få byta utespelare i varje match..  Större än så är inte frågan för oss. Sen är det andra saker, man måste känna hur Hedvig återhämtar sig och att inte pressen, till exempel från er, blir för stor, säger Dennerby:

Men du var också rätt tuff på presskonferensen i går?

– Ja, det var öppet och ärligt att hon skulle tagit den. Och jag talade med Hedvig som sa samma sak. Vi får se efter träningen i morgon, det går inte att utvärdera hennes status i dag efter poolbadet.

Hur skulle det fungera för Sofia Lundgren att hoppa in mitt i ett mästerskap?

– Fia är 30 bast och hoppade in och stod i kvartsfinalen 2003 redan mot Brasilien så där finns det ingen oro. Hon har all den rutin som behövs, säger Thomas Dennerby.