Sålde sitt OS-guld – för sju miljoner

Välgörenhetsorganisation för barn fick vartenda öre

SPORTBLADET

Han är den störste boxaren som någonsin har vunnit OS-guld i supertungvikt.

Fysiskt sett alltså.

Men medaljen, den sålde Vladimir Klitjko för sju miljoner kronor.

Innan ukrainaren blev en av historiens främsta tungviktsboxare hade han en gedigen amatörkarriär. Klitjko vann 134 av sina 140 matcher, med OS-guldet från Atlanta 1996 som kronan på verket.

Men medaljen ligger inte hemma och vilar på nattduksbordet, i alla fall inte Klitjkos eget.

– Jag sålde medaljen i mars och alla pengarna, vilket var en miljon dollar (cirka sju miljoner kronor), gick till Klitschko Brothers Foundation. Vi ser utbildning och idrott som nycklarna i alla barns liv, säger han till CNN.

– Om de har kunskap kan de lyckas i sina vuxna liv, och idrotten lär dem att respektera människor och regler.

Nia i medaljligan

Den nu 36-årige tungviktskungen besegrade tonganen Paea Wolfgramm i finalen för 16 år sedan. Men det är inte sina egna framgångar han minns mest från olympiaden.

– Det var verkligen en höjdpunkt i mitt liv, men också för oss som land eftersom det var första gången Ukraina åkte till OS som en självständigt stat, säger han.

– Vi samlade på oss många medaljer och slutade nia av alla länder vilket var en fantastisk prestation av våra idrottare.

Efter förlusten mot Lamon Brewster 2004 har Vladimir Klitjko vunnit 16 raka matcher. Inte ens Muhammad Ali, Mike Tyson eller Joe Frazier försvarade sitt mästarbälte så många gånger eller under så lång tid.

Han har ett totalt facit på 58 vinster (varav 51 på knock) och endast tre förluster.

Den senaste OS-guldmedaljören i supertungvikt (över 91 kilo) var Italiens Roberto Cammarelle.