Usain Bolt ska bära Jamaicas flagga

”Jag är redo att köra i gång”

Foto: AP
Usain Bolt ska bära Jamaicas flagga.
SPORTBLADET

Skadebekymmer och stryk två gånger om i OS-uttagningarna.

Usain Bolts uppladdning för London har varit allt annat än optimal.

– Jag har haft lite problem. Men jag är redo att köra i gång, säger storstjärnan.

OS-byn i Stratford i östra London är späckad av stjärnor som Roger Federer, Michael Phelps och LeBron James. Men efter framfarten i Peking för fyra år sedan står Usain Bolt ändå i en klass för sig.

Den långe jamaicanen gör sin första OS-start redan på fredagskvällen – som fanbärare under invigningsceremonin på Olympiastadion.

Det lär gå betydligt snabbare nästa gång han kliver in på arenan, i 100-metersförsöken om en dryg vecka. Världsrekordhållaren säger sig i alla fall vara redo för att försvara sina guldmedaljer från Peking för fyra år sedan.

– Jag är alltid redo. Mästerskapen är det som det handlar om, säger 25-åringen, som höll hov vid en fullsatt presskonferens på torsdagseftermiddagen.

– Jag har tränat bra i två och en halv vecka nu och allt är i sin ordning.

Blake på uppgång

Efter uppvisningen i Peking och de nya världsrekorden vid VM i Berlin 2009 har Bolts favoritskap inför London dock naggats i kanten av bland annat rygg- och lårproblem.

I samband med de jamaicanska OS-uttagningarna förlorade han dessutom mot Yohan Blake på både 100 och 200 meter.

Det är framför allt den tre år yngre träningskompisen som Bolt får se upp med. Men även veteranen Asafa Powell samt amerikanerna Tyson Gay och Justin Gatlin har visat att de vill vara med och slåss om OS kanske mest eftertraktade guldmedalj.

– Jag tror inte att världen går under om jag förlorar. Men jag skulle absolut bli besviken om jag kom tvåa, säger Bolt.

"Måste"-OS för Bolt

Han inbjuder som vanligt till en lättsam frågestund. Men efter den struliga uppladdningen finns en allvarligare underton. Jamaicanen är väl medveten om att hans sedan länge uttalade målsättning – att bli en legend inom friidrotten – är i farozonen om han missar OS-gulden på 100 och 200 meter.

– Mitt ultimata mål är att bli en legend – alla vet om det. Jag fortsätter absolut även om jag når mina mål här. Det är bara att sätta upp nya mål. Men det skulle definitivt bli lite mindre stressigt för mig, mer avslappnat.