Wennerholm: Invigningarna jag aldrig glömmer

Se bildspel från några av de oförglömliga ögonblicken ovan

1 av 6 | Foto: SCANPIX
1. RAKETMANNEN - LOS ANGELES 1984
SPORTBLADET

1. RAKETMANNEN - LOS ANGELES 1984

Den största överraskningen på en OS-invigning. Plötsligt lät det som ett jetplan startade ­inne på ­Coliseum i Los Angeles och alla hoppade en meter ur stolarna. Bill Suitor hade fått 1 000 ­dollar i gage av OS-arrangören för att flyga in med sitt ”jetpack” på ryggen. Bränslet ­räckte ­bara i 30 sekunder, men han gjorde en perfekt flygtur och landning som ­ingen som var där ­någonsin kommer att glömma. Los Angeles startade också trenden med påkostade och spektakulära ­invigningsshower.

2. LI NINGS FLYGFÄRD – PEKING 2008

Den då 45-årige och tidigare gymnasten Li Nings spektakulära och flygande språngmarsch runt Fågelboets högsta läktare slutade med han tände den olympiska elden fritt hängande i luften. Enormt spektakulärt och svårslaget. Li Ning som numera utrustar den svenska OS-truppen med kläder och skor och utmanat jättar som Nike och Adidas.

3. MUHAMMAD ALI – ATLANTA 1996

Ingen hade lyckats lista ut vem som skulle tända i elden i Atlanta, men om det spekulerats en hel del. Men när simmerskan Janet Evans sprang den sista sträckan var det fortfarande ingen som visste vem som skulle tända elden. Då klev boxaren Muhammad Ali ut på den översta rampen och hela OS-stadion exploderade. Hjälten Ali, svårt märkt av sin Parkinson, var det givna valet när OS för första gången hölls i den amerikanska södern.

4. BÅGSKYTTEN – BARCELONA 1992

Efter en av de mest spektakulära invigningarna i OS-historien, låg stadion nästan helt i mörker då basketstjärnan Juan Antonio San Epifanio sprang fram till bågskytten Antonio Rebollo, som skulle tävla i Paralympics senare. Rebollo tände en pil och sköt den över läktaren och tände samtidigt den olympiska elden. En magnifik slutpunkt på en fantastisk invigning.

5. CATHY FREEMAN – SYDNEY 2000

I Australien handlade nästan allt om 400-meterlöperskan Cathy Freeman inför OS på hemmaplan. Hon hade inte bara favorittrycket på 400 meter på sig, hon var också den som skulle tända OS-elden. Det blev en av de mest spektakulära scenerna på hela invigningen, då hon stod i en pool av vatten och tände elden, som sedan steg mot skyn som skapade ett konstgjort vattenfall. Och 100 000 åskådare fick gåshud.

6. OS RINGARNA PÅ VATTNET – ATEN 2004

Grekerna lyckades med den enorma uppgiften att skapa ett hav på innerplan under invigningen 2004. Det gick åt 2 100 kubikmeter vatten för att fylla en yta på 9 600 kvadratmeter. Och mitt i vattnet brann de olympiska ringarna och lyste upp den heta natten. Det tog sex timmar att fylla upp allt vatten, men bara tre minuter att tömma inför invigningens fortsättning.

7. FOU-TRUMMORNA – PEKING 2008

Exakt 2008 trumslagare var uppställda i ett led-belyst mönster som startade nedräkningen. En extremt välsynkroniserat nummer med ljus och ljud som höll publiken trollbunden. Fou-trumman som var ett antikt kinesiskt instrument som användes första gången redan 500 år före Kristus. Det var en mäktig show i en invigning som varade i fyra timmar och kostade motsvarande 750 miljoner svenska kronor att producera.

8. BJÖRNEN MISHA – MOSKVA 1980

De riktigt spektakulära invigningarna hade inte riktigt startat än, men Moskvas maskot Misha hade huvudrollen 1980. En hel läktarsektion höll upp skyltar med en välregisserad precision och skapade en bildshow med björnen Misha i huvudrolllen. På invigningen dök han upp som kuliss på läktaren och på avslutningen fällde han en mycket berömd tår. Det räckte för att fascinera världen 1980.

9. 13-ÅRIGE NIKKI WEBSTER – SYDNEY 2000

Inte ett öga var torrt när Nikki Webster sjöng ”Under The Southern Skies” på Olympic Stadium i Sydney. Den största OS-stadion som någonsin byggts och med plats för 110 000 åskådare. Den 13-åriga Webster trollband publiken i sin rosa och blommiga klänning och det var en fantastisk stämning inne på den väldiga arenan.

10. DE STEKTA DUVORNA – SEOUL 1988

Ooops, skulle man kunna säga. Arrangörerna hade släppt ut hundratals vita fredsduvor under invigningen, men ett helt gäng satte sig mitt i den väldiga skål där den olympiska elden precis var på väg att tändas. Och när flammorna slog upp satt ett tiotal duvor kvar och blev stekta levande inför publiken och en miljard tv-tittare. Varje OS- arrangörs mardröm ledde till duvförbud vid OS-invigningar för all framtid.

Se händelsen - drygt två minuter in i klippet

ARTIKELN HANDLAR OM