”Roger är en fighter”

Efter cancerbeskedet – nu får han stöd av kollegorna

1 av 2
Roger Blomquist.
SPORTBLADET

Cancerbeskedet tvingade SVT-profilen Roger Blomquist att tacka nej till OS.

Katarina Hultling, som drabbades av sjukdomen för snart ett år sedan, tar över kommentatorrollen och stöttar vännen.

– Han kommer att kämpa ­lika hårt som jag har gjort, säger hon.

Det var tänkt att Roger Blomquist, 56, skulle kommentera simhopp och gymnastik på OS, men häromveckan meddelade SVT att det inte blir så.

I mitten av maj kommenterade han när Anna Lindberg tog två guld i simhopps-EM i Eindhoven. Väl hemma märkte han smärta i magen, men försökte ignorera det.

När värken steg och gav kallsvettningar åkte Blomquist till akuten i Malmö. Läkarna fann en tumör i tjocktarmen.

– Det var en chock, naturligtvis. Jag har hållit i gång bra, så jag och min familj reagerade starkt. Det var ett oerhört tufft beslut, jag hade sett fram mot att åka till OS, säger han.

”Nummer 1”

Den populära tv-sportprofilen, Katarina Hultling, 57, kommer i stället för Blomquist att kommentera grenarna. Och hon förstår vilka dagar och känslor han går igenom.

I slutet av oktober i fjol fick hon beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Sedans dess har hon gått igenom en operation och sex cellgiftsbehandlingar.

– Jag tror att man har en livsgnista som tar sig an diagnosen, den tuffa perioden i livet och cellgiftbehandlingarna. Det finns bara en väg att gå och det är framåt. Jag vet att Roger är en fighter, säger Hultling och fortsätter:

– Jag känner honom som lugn, noggrann och pålitlig. Han är nummer ett och det går inte att ersätta honom. Outstanding, ja det är vad han är.

”Finns driv”

Hur känns det att ta över kommentatorrollen?

– Jag har alltid varit stand in för Roger när han inte kunnat eller gjort annat. Det känns jättekul att vara tillbaka men jag önskar att skälet till det var annorlunda.

I juni avslutade hon strålningsbehandlingen och fick beskedet att prognosen är god.

Hur orkade du?

– I varje sportjournalist finns en fighting spirit som påminner om de aktivas driv. Och den har jag och den har Roger.

’Är så bedrövligt och fruktansvärt tråkigt’

Ann-Britt Pettersson Ryd

– Roger har inte velat prata så mycket om sin sjukdom men han kämpar på sitt håll och alla tänker på honom och vi försöker hjälpa till på sätt han önskar. Att ha cancer tar mycket på krafterna och just nu behöver han dem och kan därför inte lägga dem på OS. Jag hoppas att det kommer gå bra.

Arne Hegerfors

– Han måste rätta sig efter verkligheten och göra det bästa av situationen, hälsan går alltid först. Jag förstår om han ville åka till OS trots att han är väldigt sjuk men man måste lyssna på läkarna och på kroppen. Förhoppningsvis kan han åka på nästa OS 2016 i stället genom att stanna hemma denna gång. De flesta kommer tillbaka och kan leva ett fullt normalt liv igen så jag hoppas att det blir så för honom med.

Christer Ulfbåge

– Det är bedrövligt och så fruktansvärt tråkigt att höra. Jag brukar spela golf med Roger och när han inte dök upp på en tävling i maj så fick jag en hint om vad det handlade om. Jag blev ledsen när bekräftelsen om det jag hade anat kom. Han är en skön kille och en kämpe så jag tror att han klarar av detta.

Anders ”Ankan” Parmström

– Vi har träffats under flera OS genom åren och även på golfbanan. När cancer drabbar en gammal kollega och vän så berörs man verkligen. Det är riktigt tråkigt och nu håller jag tummarna och hoppas att det ska gå bra. Roger kommer kämpa sig igenom detta.