Nobbade experthjälp

”Therese har sagt att vi inte ska leta eller söka”

Foto: Stefan Mattsson
Tessan log under promenaden i OS-byn.
SPORTBLADET

Den klämda nerven förstör minst två medaljchanser, så landslaget öppnade för att ta in yttre expertis för att möjligen påskynda läkningen.

Men Therese Alshammar bad dem att låta bli.

– Therese har sagt att vi inte ska leta eller söka, säger läkaren René Tour.

Therese Alshammar har ett mindre diskbråck. Smärtorna i axeln kommer och går, så efter en ljusning i torsdags kom ett bakslag i går morse.

Efter träningen beslöt hon sig för att ställa in lördagens lagkapp och tisdagens hundra meter frisim.

Nu lägger 34-åringen allt hopp till ett test nästa tisdag. Kan hon då simma för fullt startar hon på sin bästa distans, femtio meter fritt, som har försök på fredagen. Men fortsätter det att smärta är hennes OS över.

Läkaren René Tour och fysion Jeanette Berggren har behandlat Alshammar sedan i onsdags. När Tour berättade om skadan i torsdags ledde det till att andra läkare och specialister på liknande åkommor hörde av sig för att erbjuda sina tjänster.

”Många erbjuder sig att hjälpa”

Landslagsledningen övervägde om det kunde stärka Alshammars chanser om en större expertis tog sig an hennes axel och nacke. I går efter träningen hade René Tour ett möte med henne för att reda ut om hon var intresserad.

Svaret var rakt.

– Nej. Vi har en ortoped- och fysioexpertis av högsta nivå i OS-byn. Vi har diskuterat med Therese kring just det här och hon har sagt att vi inte ska leta eller söka. Vi försöker med de resurserna som finns, säger Tour.

Du undrade om ni skulle ta in andra experter och hon sa nej?

– Man kan säga att i en sådan här situation med en storstjärna finns många som erbjuder sig att hjälpa till.

– Vi har utifrån situationen suttit ner och pratat om det. I det här fallet är det Therese Alshammar själv som beslutar och hon kör vidare med den behandling och de människor hon omges av.

TESSANS ÖDESTEST SKER PÅ TISDAG

Fjärde juli började Alshammars besvär. I onsdags visade en magnetkamera att en nerv är klämd i nacken, vilket alltså innebär ett mindre diskbråck. Det leder till nervsmärta när hon ska ta i med en framsträckt högerarm.

Efter morgonträningen i går beslöt hon sig för att ställa in lagkappen och hundra meter fritt för att satsa mot femtio meter fritt på fredag.

På tisdag, sannolikt under morgonträningen, ska hon simma för fullt mellan 25 och 50 meter. Testet sker sannolikt i den för allmänheten och media stängda träningsbassängen Eton Manor, och ger det positiva besked siktar Alshammar mot fredagens tävlingar.