Lindahls revansch

Kritiserade målvakten räddade en poäng mot Japan

SPORTBLADET

COVENTRY-STOCKHOLM. Hedvig Lindahl fick kritik efter premiären mot Sydafrika.

På lördagen tog hon revansch – och räddade en poäng mot Japan (0–0).

– Det känns skönt, nu slipper jag en kanonad av anklagelser, säger Lindahl till Sportbladet.

Hedvig Lindahl var felplacerad när Sydafrikas Portia Modise lobbade in reduceringen i OS-premiären i onsdags.

Efter matchen fick hon kritik av förbundskapten Thomas Dennerby och i svensk press. Det spekulerades i att Sofia Lundgren skulle få chansen mot Japan.

Men Hedvig Lindahl fick fortsatt förtroende mellan stolparna, och mot regerande världsmästarna plockade 29-åringen från Kristianstad fram storspelet.

Mycket att göra i andra

Efter en händelsefattig första halvlek i Coventry, där båda lagen hade svårt att skapa heta mållägen, fick Lindahl det svettigt i andra halvlek.

Japan tog över mer och mer, kom i anfallsvåg efter anfallsvåg – men varje gång avsluten gick mot mål stod Lindahl i vägen.

Hon klarade när Ogimi var fri i den 65:e minuten efter att Caroline Seger skänkt bort bollen på mittplan.

Hon svarade för en finfin sidledsförflyttning i 68:e minuten när Ohno sköt från nära håll.

Jag antar att det känns skönt efter det som hände senast?
– Ja. Men jag känner inte att det är något motsatsförhållande, att jag måste revanschera mig. Det handlar om en ny match, med nya situationer. Man är inte bättre än sin senaste sekund.
– Direkt när tanken smög sig in att ”nu kan jag hålla nollan” försökte jag trycka undan det. Det enda jag skulle tänka på var själva spelet.
Hur tar man att bli så ifrågasatt och sågad som du har blivit?
– Jag tar inte det så jätteallvarligt länge, vilket jag gjorde förr.
Är du ärlig nu?
– Ja. Förr kände jag mig nästan anklagad och kunde inte acceptera att det var mitt misstag. Men jag har blivit äldre och kan hantera det på ett helt annat sätt.
Hur mådde du när du gick och la dig efter premiären? Vinst med 4–1, men det som det pratas om är din tavla.
– Klart att man tänker över det när man har gjort ett misstag, vad kunde jag ha gjort bättre. Men va fan, det tar inte över hela livet, jag känner inte att det var hemskt.
Men nu är det inget snack längre om att det är du som står?
– Nej, jag tror inte det. Det hör inte till vanligheterna att man byter målvakt mitt i en turnering.

Sverige utspelat

Sverige var mer eller mindre utspelat i andra, men vaskade ändå fram ett par vassa chanser. Lotta Schelin – i stora delar av matchen osynlig – tog sig till ett bra skottläge i den 71:a minuten och inhopparen Kosovare Asllani nickade utanför från nära håll ett par minuter senare.

Den bästa svenska chansen dock kom med fem minuter kvar, men då missade Schelin mottagningen och kom aldrig till avslut.

Sverige svarade för en stark defensiv insats mot världsmästarna, framför allt i första halvlek. Vänsterbacken Sara Thunebro glänste mest.

Den andra matchen i grupp F mellan Kanada och Sydafrika spelas senare på lördagen. På tisdag spelar Sverige sista gruppspelsmatchen mot Kanada.

FAKTA

Förutsättningar inför slutspelet

Om Sverige kommer etta får man möta tvåan i grupp G, som förmodligen blir Frankrike.
Om Sverige blir tvåa i gruppen möter man tvåan i grupp E, förmodligen Storbritannien.
Om Sverige kommer trea och blir en av de två bästa treorna får man möta antingen ettan i grupp E, troligen Brasilien, eller ettan i grupp G, troligen USA.
Storbritannien ses som en klart sämre motståndare än Frankrike. Men Sverige fick bara 0–0 mot Storbritannien i genrepet.