Flinck: ”Dödens grupp av dödens alla grupper”

SPORTBLADET

LONDON. Det finns Dödens grupper.

Och så finns det damhandbollens grupp B i OS 2012.

Men kommer Torstenson & Co levande ur den kan det mycket väl bli medalj.

Norge, Frankrike, Spanien, Sverige, Danmark och Sydkorea i samma OS-grupp i damhandboll.

Har ni koll på vad det innebär?

Inte?

Okej, om vi tänker oss en grupp i herrarnas fotbolls-VM med Spanien, Tyskland, Italien, Brasilien, Portugal och Holland då?

Bra, då är ni med.

”Tuffaste gruppen som existerat”

För det är som Per Johansson säger:

– Det här är den tuffaste gruppen som någonsin existerat i ett VM, EM eller OS.

Norge är regerande världs-, europa- och OS-mästare, Frankrike VM-tvåa, Spanien VM-trea och Danmark slutade fyra i VM i december. Sydkorea har en smått otrolig resultatrad i OS: silver-guld-guld-silver-fyra-silver-brons sedan 1984.

Meritmässigt är Sverige sämst i den här gruppen, där bara Ryssland och Brasilien – och möjligen, möjligen Montenegro – från den andra gruppen hade kunnat gå in om vi hade velat samla de sex absolut bästa lagen i världen.

De engelska skolungarna i sina uniformer har just gått på sommarlov. Men för detta gäng i sina blågula uniformer väntar nu två veckors examen.

Nej, förresten! Inte bara ett ”gäng” utan snarare en generation.

De här 14 spelarna har gjort totalt 61 stora mästerskap och åtta av dem har till och med ett ovärderligt OS i sina cv.

Lagkaptenen Johanna Wiberg har redan deklarerat att hon lägger av med handbollen efter OS och förmodligen meddelar Matilda Boson och Annika Wiel-Fredén samma beslut när spelen är över.

Jag menar på intet sätt att en stor epok i svensk damhandboll är över efter OS för spelare som Gulldén, Torstenson, Ahlm och Grubbström garanterar att man fortsätter ta sig till mästerskapen. Men efter OS kommer vi att få en rätt stor generationsväxling.

Historien tillhör Danmark

Enligt Per Johansson och spelarna finns det inga nyckelmatcher i den här gruppen då alla kan slå alla, i varje fall på förhand.

Men jag är övertygad om att de också, innerst inne, känner att dagens premiär mot Danmark är just en nyckelmatch. Inte bara för att det, som alltid, är skönt att få en bra start. Även alla tiders ”Dödens grupp” har nämligen sina favoriter och de heter Norge och Frankrike (som man har i match två och tre) och det blir därför en kamp mellan framför allt Sverige, Danmark och Spanien om de två kvartsfinalplatserna där bakom.

Danmark slutade visserligen fyra i VM senast men är knappast det fjärde bästa laget i världen. Det har gått åtta år sedan danskorna tog medalj i ett mästerskap (EM-silver och tredje raka OS-guldet). Den danska ligan har länge rankats som världens bästa men den ekonomiska krisen har slagit hårt, flera klubbar har avslöjats som luftslott och stjärnorna flyr till Frankrike och Östeuropa.

Historien tillhör dansk damhandboll, inte framtiden.

Det blir en 50/50-match i dag och faktum är att Sverige kan göra fem bra matcher men ändå inte nå kvartsfinal.

Skulle man däremot få med sig resultaten också och nå en kvartsfinal där man slipper Ryssland (och Brasilien, tack) ihop med den boosten det innebär – ja då lär tjejerna ha större chans till en semi och medaljmatch än de blågula grabbarna, som förstås ska gå till kvarten från sin drömgrupp.