Då: dopningsavstängd Nu: OS-guldmedaljör

”Jag tror att han är ren”

SPORTBLADET

Dopningsdömde Alexander Vinokourov vann OS-guld i herrarnas linjelopp.

Efteråt surnade kazakstaniern till när han fick frågan om han är ren.

– Det finns ingen anledning att ställa den nu igen. Jag har bevisat att jag är okej, säger han.

Vinokourov tog i dag överraskande hem guldet i herrarnas linjelopp på 25 mil. För fem år sedan var livet inte lika roligt för cyklisten.

Då, under 2007 års Tour de France, åkte han fast i en dopningskontroll och stängdes av i två år. Ende svensken i dagens startfält, tempospecialisten Gustav Larsson, tycker inte att kazakstaniern borde stämplas som en fuskare längre.

– Han har tagit sitt straff. Med de kontroller som finns i dag så tror jag att han är ren, säger han till Sportbladet.

”Ett stängt kapitel”

Själv är Vinokourov trött på att prata om sin dopningsavstängning. På den efterföljande presskonferensen fick han frågan: "Kan du försäkra alla att du är ren nu för tiden?".

Han svarade:

– 2007 är ett stängt kapitel. Frågan ställdes redan 2010 och det finns ingen anledning att ställa den nu igen. Jag har bevisat att jag är okej för att tävla igen.

Gustav Larsson, silvermedaljör i tempoloppet i Peking för fyra år sedan, tror inte att Vinokourov har kvar några fördelar.

– Bloddopning har han ingen nytta av nu. Det är inte så att man bygger stora muskler som kraftidrottarna gör, säger han.

Cavendish floppade

Britten Mark Cavendish var den store favoriten till att ta hem guldet med en hel nation i ryggen. Han gick i mål först som 28:e man.

– Jag är väldigt överraskad att Cavendish inte tog hem det, det kändes upplagt för honom, säger Larsson.

Colombianen Rigoberto Urán förlorade spurtduellen och slutade tvåa. Norrmannen Alexander Kristoff knep bronset. Gustav Larsson hamnade en bit ner i fältet och blev 75:a.

Den 38-årige Alexander Vinokourov har tidigare sagt att han tänker lägga av efter sommarens OS.