”Jag simmar med Alex i mitt hjärta”

Dubble OS-mästaren sörjer Dale Oen: ”Min motivation försvann”

SAKNAR SIN KONKURRENT Kosuke Kitajima är i London för att ta sitt tredje raka OS-guld. Men inför dagens final på 100 meter bröstsim talade han om saknade efter vännen och konkurrenten Alexander Dale Oen som avled den 30 april i år. ”Jag hade gärna velat se honom simma i London”, säger japanen.
SPORTBLADET

Finalen på 100 meter bröstsim skulle bli Alexander Dale Oens chans att peta ned Kosuke Kitajima från OS-tronen.

Men döden kom emellan.

– Jag simmar med Alex i mitt hjärta, säger Kitajima.

Alexander Dale Oen blev 26.

Det var inte så konstigt att han såg konfunderad ut när han blickade upp mot resultattavlan i Shanghai Oriental Sports Center i juli i fjol.

Japanen Kosuke Kitajima, 29, hade inte bara missat VM-medalj på 100 meter bröstsim – han stirrade samtidigt in i en framtid som inte längre tedde sig särskilt ljus.

Dog av hjärtattack

Högst upp på den där resultattavlan stod den tre år yngre Alexander Dale Oens namn.

Framtiden.

– Det senaste året har jag tränat för att slå Alex. Det var mitt främsta mål, säger Kosuke Kitajima – som vann distansen både i OS 2004 och 2008 – till norska VG.

Men den sista april i år ställdes revanschen in.

Alexander Dale Oen hittades död i ett hotellbadrum i Arizona.

En hjärtattack hade tagit 26-åringens liv under ett träningsläger – och på andra sidan jordklotet satt Kosuke Kitajima och grät.

– Jag hade så gärna velat se honom simma i London, säger Kitajima.

– När Alex dog försvann lite av min motivation.

”Det känns konstigt”

Den japanske storstjärnan hade den sjätte bästa semifinaltiden i går, och blir vid seger i kvällens final den förste simmaren att vinna guld i tre raka OS.

Sydafrikanen Cameron van der Burgh, 24, som var snabbast i semifinalerna, tillägnade tävlingen Dale Oen.

– Det känns konstigt att vara i bassängen utan honom. Men jag kan inte fokusera på Alex just nu. Jag måste först och främst fokusera på mig själv och försöka vinna en medalj, sa van der Burgh till AP.

Norskan Ingvild Snildal, 23, var betydligt mer känslosam i en tv-intervju med NRK efter att ha misslyckats i försöken på 100 meter fjäril i går.

– Jag ville verkligen simma bra för Alex.