Sverige kan spela på resultat

Klara för kvartsfinal - lättare motstånd som grupptvåa?

NOLLAD Lotta Schelin skriker ut sin frustration under gårdagens match. Men 0–0 mot Japan var en framgång för det svenska damlandslaget.Foto JIMMY WIXTRÖM
SPORTBLADET

Gruppettan Sverige kan komma att spela på resultatet i sin avslutande match mot Kanada – blir laget tvåa väntar enklare motstånd i kvartsfinalen.

– Om det står 2–2 med en kvart kvar och Japan leder, då kanske man kan släppa den.., säger Lotta Schelin,

Kanadas Melissa Tancredi välkomnar tanken.

– Perfekt för oss om Sverige fokuserar på resultatet, vi vill vinna, säger hon.

Sverige är klart för kvartsfinal i OS.Laget blev det efter en skön oavgjord match mot Japan (0–0), poolbad och avkoppling på spelarhotellet i Coventry i går.

Efter Kameruns och Nya Zeelands förluster i de två inledande omgångarna (grupp E) står båda lagen på noll poäng inför sista omgången.

Samtidigt har Sverige oavsett utgången av tisdagens match fyra poäng.

Sverige leder gruppen

För Sveriges del avgör den sista matchen mot Kanada placeringen i gruppen, läget är följande:

Med fyra poäng och Kanada kvar att möta på tisdag i Newcastle leder nu Sverige grupp F på bättre målskillnad än Japan.

Om Sverige kommer etta i gruppen får man möta tvåan i grupp G, som förmodligen blir Frankrike.

Om Sverige blir tvåa i gruppen möter man tvåan i grupp E, förmodligen Storbritannien.

Om Sverige kommer trea väntar sannolikt regerande mästaren USA.

”Frankrike är bättre”

Storbritannien ses som en klart sämre motståndare än Frankrike, även om Sverige bara fick 0–0 mot Storbritannien i genrepet.

– Frankrike är ett bättre lag på pappret än Storbritannien. Frankrike har visat att de kan vinna mot Japan, eller vilken motståndare som helst. Sedan har de ett anfallsinriktat spel med väldigt många olika spelartyper. De kan vara betydligt mer farliga än det vi har sett av Storbritannien, som har mindre bra offensiva kvaliteter, säger anfallaren Lotta Schelin, till vardags i franska Lyon.

Avgör det hur ni spelar i nästa match?

– Det vet jag inte, det får man fråga Thomas (Dennerby, förbundskapten), men jag tror verkligen inte det. Vi måste gå för vinst, jag kan inte se att vi kan tänka något annorlunda.

I nästa andetag lämnar dock Schelin en öppning för att det kan bli att snegla mot resultattavlan i slutskedet av matchen:

– Men visst, om det är sista kvarten och det står 2–2 i vår match och Japan leder, då kanske man kan släppa den, vad vet jag?

Sportbladet träffade flera av de kanadensiska spelarna efter lagets seger mot Sydafrika i går.

”Vi kör för en seger”

De ser gärna att Sverige försöker stänga matchen om det är oavgjort.

– Ja, om de behöver stänga matchen kommer de säkert försöka göra det kommer de säkert gå ner på 4-4-1-1, men vi har redskap för att bryta genom deras ”vägg”. Vi kör för en seger, alla vet att det är bäst att komma tvåa, säger mittfältaren Kaylyn Kyle.

Melissa Tancredi, till vardags i Piteå IF, vet att ett oavgjort resultat skulle räcka för båda lagen och skojar ”jag får smita in under deras måltid på hotellet och göra upp en deal”.

Men en seger för Kanada skulle innebära att laget stjäl andraplatsen och slipper möta svåra USA.

– Om de börjar fokusera på resultatet så är det till vår fördel. Jag tror inte vi har den möjligheten att tänka så själva, vi måste gå fullt. Men förhoppningsvis tänker de så, det vore perfekt för oss…, säger hon.

RANKAR SVERIGES MÖJLIGA KVARTSFINALMOTSTÅNDARE

1. STORBRITANNIEN

Sverige är ett bättre lag än Storbritannien, men spelet på hemmaplan har givit laget en riktigt boost. De går in i slutspelet med enorm energi. Hittills har det blivit två raka segrar (Nya Zeeland och Kamerun) och inget insläppt mål.

2. BRASILIEN

Fick slita en del mot Nya Zeeland, men Martas gäng trummar vidare. Jag tar dock hellre en match mot Brasilien, som det kan bli om laget mot förmodan förlorar sin sista match i gruppen, än en mot Frankrike.

3. FRANKRIKE

Trodde mycket på Frankrike inför OS, de fick sig en törn i första matchen mot USA men var tillbaka övertygande i går kväll och vann med 5–0 över Nordkorea. Sju mål på två matcher imponerar.

4. USA

Mot övriga tre motståndare känns det som Sverige har en bra chans. Mot USA känns det närmast omöjligt. Pia undhages USA har trummat i gång OS övertygande och vi väntar gärna ett tag på det här mötet, tack.