Persson, 46 – bättre än Persson, 25

Började sitt sjunde OS med seger: ”Jag är ju komplettare nu än då”

VIDARE Jörgen Persson inledde sitt sjunde OS briljant.
SPORTBLADET

Skulle en 46-årig Jörgen Persson, modell 2012, haft en chans mot den briljante Jörgen Persson som tog VM-guld i singel i Japan 1991?

Knappast, väl?

– Jo, jag är ju komplettare nu, säger Jörgen till Sportbladet.

Vi som var med under den svenska bordtennisens fantastiska, magiska år har lite svårt att förstå det.

Vi tyckte att det omöjligt kunde spelas bättre pingis än när Jörgen slog Jan-Ove Waldner i den där helsvenska VM-finalen i Chiba för 21 (!) år sen – och fick revansch för den otröstliga finalförlusten mot samme svenske kompis två år tidigare.

Möter kroaten Gacina

Vi har sett en utveckling sen dess som inte bara innebär set till elva i stället för till 21, bäst av sju i mästerskapen och två servar i taget (vi är många som hatar den förändringen), vi har sett en annan, mer komplicerad och svårare bordtennis ta form, men Jörgen Persson är med på noterna.

Han gör sitt sjunde OS. Han vann EM i singel redan 1986. Och nu står han i London 26 år senare och ser... ja, tammetusan, lika bra ut som nånsin.

Jörgen slog den icke ofarlige nigerianen Segun Toriola med 4–1 i set och tog sig vidare till nästa omgång mot den unge kroaten Andrej Gacina i dag.

”Han är lång som sjutton”

Det är en spelare som Jörgen aldrig mött.

– Han är lång som sjutton och drar loopar från golvet, ungefär som gamle Dragotin Surbek. Jag har bara tränat med honom tidigare. Det blir lite annorlunda spel än det var i dag.

Mot den fyrfaldige afrikanske mästaren fick Jörgen ett drömscenario: öppet spel, publikbollar, relativt lätta servar att attackera på, inga konstigheter. Den som ger sig in i en sån duell med Persson får stryk.

I fortsättningen blir det krångligare, snävare, mer skruvat, mer psykiskt påfrestande, men Jörgen är nöjd med både form och lottning:

– Kunde inte ha önskat mig bättre, säger han.