Han blev #1 tack vare traktordäck

Lochtes väg till tronen – strong man-träning: Visste att det funkade & att jag hade övertaget

Tog första ronden OS hetaste duell är den mellan de båda amerikanska simmarna Ryan Lochte och Michael Phelps. I går gick de första matchen mot varandra – och Lochte vann på knockout då han var närmare fyra sekunder före Phelps som bara kom fyra.
SPORTBLADET

Ryan Lochte har krossat Michael Phelps, simsporten har fått en ny kung.

Lochtes väg till tronen?

Den gick via kättingar, tunnor, starka män och väldigt tunga traktordäck.

Finalen i medley var första ronden av OS hetaste duell. Michael Phelps kom till OS med vetskapen om att han tog åtta guld i de senaste spelen. Landsmannen Ryan Lochte kom med vetskapen att han håller på att ta över tronen.

Två längder in i gårdagens final märktes vem av dem som var starkast.

Normalt sett leder Michael Phelps efter hundra meter fjäril för att sedan tappa mot Lochte på ryggsimmet. Nu utklassades han på fjäril och tog sig inte närmare med rygg-, bröst- eller frisim heller.

”Jag tänkte... wow”

Ryan Lochte var tre och en halv sekund före tvåan Thiago Pereira, OS-historiens största utklassning i en 400 medley-final. Michael Phelps? Han kom fyra.

– Det var en skräptävling. Jag kände mig okej de första 200, men jag kunde inte simma fortare de sista hundra, säger Phelps.

– Jag är i någon sorts chock just nu. När jag kom till de här spelen visste jag att jag är kapabel att vinna. Jag är glad att jag kunde göra det, säger Lochte.

Den 27-årige amerikanen hade knappast vunnit OS-guld om det inte vore för Matt DeLancey. 2009 drog styrketränaren med honom på ett så kallat Strong Man-pass. Där såg Lochte hur man kunde byggde muskler genom att vända traktordäck och kånka metalltunnor.

– Jag tänkte… wow, det där var rätt coolt. När jag hade testat en gång undrade jag bara om jag kunde göra det hela tiden, säger han.

Nu har Lochte involverat däck och kättingar i träningen i tre år. Under tiden har han slagit tre världsrekord och blivit historisk för sina sju medaljer på kortbane-VM 2010.

– All den hårda träningen, alla de tidiga morgnarna, alla de där stora däcken jag lyft… jag visste att det kommer att löna sig, säger han.

”Ingen annan gör det”

Den udda träningen gav honom musklerna som krävdes, och självförtroendet som lyfte honom. 

Sportbladet bad honom utveckla:

Är det en fördel rent mentalt, att veta att du tränar på ett sätt som ingen annan gör?

– Det ger mig extra självförtroende. Strong Man hjälpte mig verkligen mycket. Jag blev mycket större, starkare, så jag visste att det funkade. Och jag visste att ingen annan simmare gjorde samma sak som jag. Jag visste att jag hade övertaget.

Var det kul?

– Om det var kul? Ja, ­annars hade jag inte gjort det.

Strongman-träning – så kunde den se ut för Lochte

90 minuter långt.

Boxning.

Välta ett 380 kilo tungt traktordäck uppför en väg, 20–30 repetitioner åt ­gången.

Lyfta metallcylindrar.

Kastar metalltunnor upp i luften.

Släpar en 200 kilo tung kätting hundra meter.

Utfall med en slägga mot ett liggande traktordäck.