”53–kilosdockan” slog världsrekord

Nytt världsrekord av 53 kilo lätta Chinshanlo i tyngdlyftning

1 av 8 | Foto: GETTY IMAGES
SPORTBLADET

LONDON. Hon är 155 cm kort, 53 kilo lätt och ser ut som en docka.

I kväll slog Zulfiya Chinshanlo, 19, nytt världsrekord i tyngdlyftning när hon lyfte 131 kilo.

– Jag vet inte hur tungt jag kan lyfta i framtiden. Men det kommer mer, säger hon till Sportbladet.

Det är en upplevelse att få bevittna 53-kilosklassen i tyngdlyftning på plats. Miniputtar som inte ser ut att kunna göra en fluga förnär förvandlas till Hulken och lyfter tyngder som väger långt över hundra kilo.

Underbarnet Zulfiya Chinshanlo från Kazakstan ser ut som en docka, men besitter krafter som skulle få Bamse och Karl-Alfred avundsjuka.

Bättre än svenska herrar

Den dubbla världsmästarinnan lyfte tämligen enkelt hem OS-guldet i damernas tyngdlyftning, 53-kilosklassen, med totalt 226 kilo (95 i ryck och 131 i stöt). Hon slog därmed nytt världsrekord i stöt och nytt olympiskt rekord i sammandraget.

Som en jämförelse ligger det svenska rekordet för herrar i 56-kilosklassen på 220 kilo...

– Jag har väldigt starka ben, då är det inte speciellt tungt att lyfta. Min kropp är väl anpassad för tyngdlyftning, jag behöver ju inte lyfta stången så högt, säger Chinshanlo och ler sitt mjuka, nästan barnsliga, leende.

”Klarar bara ett halvt glas öl...”

På scenen visade hon inga större känslor över sin prestation, men när nationalsången spelades under medaljceremonin hann känslorna ifatt Zulfiya Chinshanlo. Tårarna rann och hon slog med högerhanden över hjärtat.

– Jag är otroligt glad och stolt över att vara olympisk mästare. Jag kan knappt tro att det är sant. Jag hade många fans här i dag som bar fram mig. Det här är en stor framgång för mig, men även för Kazakstan som land. Folk är stolta över mig.

På frågan hur hon firar guldet svarar hon:

– Jag ska fira med ett glas öl. Men ska jag vara ärlig klarar jag bara ett halvt glas...

Hsu Shu-Ching, Taiwan, knep silverpengen efter att ha lyft totalt 219 kilo och bronset vanns av Cristina Iovu från Moldavien.

ARTIKELN HANDLAR OM