Historisk - då tackar han Kim Jong-Il

Nordkorean lyfte tre gånger sin egen vikt: ”Jag tror att den fantastiske Kim Jong-Il vakade över mig”

1 av 3 | Foto: AP
Yun Chol Om.
SPORTBLADET

LONDON. Tyngdlyftaren Yun Chol Om, 20, blev i dag historisk som den femte personen någonsin som lyfter tre gånger så tungt som sin egen vikt.

Efter OS-guldet tackade han Nordkoreas förre diktator.

– Hur jag kunde lyfta 168 kilo? Jag tror att den fantastiske Kim Jong-Il vakade över mig.

Yun Chol Om, som bara är 152 centimeter lång och väger 56 kilo, vann OS-guldet på totalt 293 kilo (125 i ryck och 168 i stöt) och lyfte ett kilo mer än trefaldige guldmedaljören Halil Mutlu gjorde i Sydney 2000. Han slog därmed nytt olympiskt rekord.

”Allt är tack vare honom”

I jubeltalet efteråt kom nordkoreanen med ett oväntat politiskt utspel. Enligt OS-arrangörernas pressutskick ska Yun Chol Om ha sagt:

– Jag är övertygad om att King Jong-Il gav mig rekordet och alla goda resultat. Allt är tack vare honom. Jag är väldigt glad och tackar vår Store Ledare för att ha givit mig styrkan att lyfta de här vikterna.

Yun Chol Om gick ut stenhårt i OS-turneringen och valde att lyfta redan i grupp B tidigare på dagen, där de normalt sämre tyngdlyftarna deltar.

”Ville göra motståndarna nervösa”

Sedan kunde han luta sig tillbaka och invänta guldet när grupp A tävlade senare på kvällen.

– Jag ville lyfta tungt för att göra motståndarna i grupp A nervösa. Jag ville helt enkelt sätta ännu större press på konkurrenterna.

Wu Jingbiao, Kina, tog silvret på 289 kilo och Valentin Hristov, Azerbajdzjan, bronset på 286 kilo.