”Bli fyra är det absout värsta som kan hända”

Sjöström tröstades i natt efter missen: ”Skönt att inte vara ensam”

1 av 2
LEDSEN Sarah Sjöström var mycket besviken efter medaljmissen på 100 meter fjäril. ”Det är skittråkigt”, sa hon.
SPORTBLADET

LONDON. Inför sitt livs största lopp hade Sarah Sjöström en fruktan.

18-åringen vädrade den till presschefen Björn Folin.

– Det absolut värsta som kan hända är en fjärdeplats.

Det finns inga ord kvar.

Sarah Sjöström har just varit 23 hundradelar från pallen i sitt livs första individuella OS-final. Hon har tappat sitt världsrekord till segraren Dana Vollmer och slagit handen öm mot bassängkanten. Hon har försökt hålla emot tårarna i en tv-intervju men misslyckats.

Därför går Sarah förbi skaran av reportrar. De hasplar ur sig frågor, hon pekar på sina röda kinder och strimmiga ögon.

– Behöver jag ens säga någonting. Det är väl bara att kolla på mig?

Hon smiter genom ett par svängdörrar, bort till tränaren Carl Jenner.

Hon vill inte analysera loppet än, bara simma ner och uthärda dopningskontrollen. I väntan på att rivalerna ska lämna sina prover tar hon fram mobilen, läser tröst-sms och skriver på twitter. Inga ord, bara en siffra:

4.

”Trodde verkligen”

I fjol på långbane-VM simmade Sarah Sjöström tre distanser och kom fyra på allihop. Det var därför hon några timmar före OS-finalen lyfte fram sin mardrömsbild av vad som snart kunde hända.

– När vi pratade sa hon till mig att ”det absolut värsta som kan hända är en fjärdeplats”, berättar presschefen Björn Folin i väntan på att Sarah ska samla ork nog att möta pressen.

Det tar 40 minuter till. Sedan går den nyblivna OS-fyran rakryggat till reportrarna och svarar med tydlig, hög röst.

– När jag hade tagit sex armtag kände jag att det skulle bli mitt lopp. Jag trodde verkligen att jag skulle kunna simma en sekund snabbare. I går gled jag på vågen första femtio och sparade mig för att komma till final. Jag trodde att det skulle gå snabbare, så jag slog näven i målgångsplattan tusen gånger, men det hjälpte inte, säger hon.

”De kickade ifrån mig”

Var det formen eller tekniken som inte fungerade?

– Det kändes bra i tekniken. Det sa Carl när jag värmde upp. Jag kände mig jätteavslappnad innan och satt och log i call room. Det är irriterande att allt var så bra innan och så blev det inget bra ändå.

Var tappade du loppet?

– Efter vändningen såg jag att de kickade ifrån mig, hela bunten. Där visade jag att jag fortfarande ligger långt efter världseliten i detaljer. Jag vet fortfarande att jag simmar snabbare än alla andra, men det är bara de där jävla detaljerna som man måste få att sitta när det väl gäller.

Tävlar igen redan i dag

Känns en fjärdeplats extra surt?

– Det är alltid skittråkigt. Jag ska slå näven i väggen några gånger till så får vi se om det känns bättre.

Sarah Sjöström tävlar igen redan i dag på morgonen.

Inför OS räknades hon bland medaljkandidaterna på 200 meter frisim, men efter två svaga insatser i lagkappen och den blygsamma tiden i fjärilsfinalen – 57,17 är mer än en sekund från personbästat – tonar hon ner förväntningarna.

– Jag har inte så jättehöga förväntningar på frisimmet, säger hon.

Sjöström är på väg från arenan en dryg timme efter finalen. Hon ska tjura en stund till, sedan äta. Hon vill inte isolera sig efter misslyckandet utan umgås med lagkamrater och ledare under kvällen.

– Jag tycker det är skönt att inte vara ensam. Jag gillar stödet. Jag har redan hunnit kolla twitter och sett vilket bra stöd man har från allihop. Det är jätteskönt, säger hon.