Retade upp Australien med aboriginsk flagga

Boxningsrebellen Damien Hooper, 20, i ny skandal

SPORTBLADET

LONDON. Boxningsrebellen Damien Hooper, 20, skickades hem från Australiens förläger efter att ha brakat ihop med ledare och andra aktiva.

Väl på plats i London startade han i dag en ny kontrovers genom att bära en t-shirt med den aboriginska flaggan, inte den australiska.

– Jag är aborigin. Jag representerar min kultur, inte bara mitt land, utan allt mitt folk, säger ha

Boxaren Damien Hooper, med det föga ödmjuka smeknamet Super Hooper, har i Australien gjort sig känd som en strulputte.

För en månad sedan, under förlägret på Australian Institute of Sports, skapade han så mycket trubbel att ledningen till slut valde att skicka hem honom.

”På grund av allmänt dåligt beteende gentemot förbundskaptenen och övriga olympiska deltagare”, löd förklaringen från australiska boxningsförbundet.

Men när OS-boxningen för lätt tungvikt (81 kilo) startade i dag fanns Damien Hooper på plats.

– Han är helt enkelt för bra och har för stor medaljchans för att de skulle kunna stoppa honom. En sämre boxare hade förmodligen fått stanna hemma, säger reportern Chris Barrett på The Sydney Morning Herald.

Stark sista rond

Hooper, som är rankad som nummer två i turneringen, hade dock vissa problem med amerikanen Marcus Browne i öppningsmatchen. Han låg under med 6–5 inför sista ronden, men efter en bra sistarond vann han med 13–11.

– Jag fick in några bra träffar och jag såg i hans ögon och kroppsspråk att han inte ville vara med längre, säger Hooper i den mixade zonen.

Segern i all ära. Men de flesta frågorna från de australiska journalisterna handlade om vad Hooper gjorde strax före han äntrade ringen, då han bar en t-shirt med aboriginska flaggan, inte den australiska.

Australiens fattiga urbefolkning, som i dag endast utgör två procent av Australiens medborgare, har länge varit förtryckta och Hoopers aktion ses i Australien som politiskt laddad.

– Han kommer säkert att få mycket kritik för den här gesten. Men det bekommer honom nog inte, han är redan i så mycket trubbel, säger Chris Barrett.

På frågan om han räknar med repressalier svarar Hooper:

– Jag har inte ens tänkt på det. Jag tänkte på min familj och det är allt som betyder något för mig. Jag säger inte att jag inte bryr mig om det blir bråk, men jag är väldigt stolt över det jag gjorde. I övrigt har jag inga kommentarer.

Bråket är uppförstorat

Hooper ger även ge sin version av bråket inför OS.

– Jag ville själv åka hem. När min boxning inte fungerade på träningen blev jag uppumpad av frustration och då tvingades jag gå tillbaka till mitt rum. Jag bara satt där och jag ville inte vara kvar i den miljön. Jag ville fly.

– Jag kände mig inte bekväm och eftersom OS är det största som hänt i mitt liv ville jag inte komma till London med ångerkänslor. Jag ville bara hem och träffa min familj.

Han menar att det påstådda bråket med coachen Don Abnett är uppförstorat.

– Vi hade en meningsskiljaktighet. Don ville att jag skulle stanna och jag ville hem. Vi var oeniga och slutresultatet blev att jag åkte hem, vilket var till allas fördel.

Damien Hooper hymlar inte med målsättningen i OS, där det i lätt tungvikt enbart är kubanen Julio la Cruz Peraza som rankas högre.

– Jag siktar på guld. Med stöd från min familj vet jag att det är möjligt. Men till att börja med är målsättningen att ta medalj. Jag litar på Don till hundra procent. Jag lyssnade på allt han sa till mig i ringen i dag och det bevisar vilken bra coach jag har.