Fäktningsfinal uppskjuten efter domarkaos och gråt

Uppriven koreanska vägrade lämna arenan efter sekunddrama

1 av 10
SPORTBLADET

LONDON/STOCKHOLM. Ett stort drama utspelade sig i kväll i fäktningsarenan.

Finalen i damernas värja blev kraftigt försenad efter det att sydkoreanskan Shin A Lam vägrat lämna arenan efter ett omdiskuterat domslut i semifinalen.

– Jag är en känslomänniska. Jag borde ha vunnit och visade det, säger Shin A Lam.

Mötet i semifinalen mellan Shin A Lam, Sydkorea, och Britta Heidemann, Tyskland, i damernas värja blev en rysare. Efter 5-5 vid full tid nådde matchen förlängning där tyskan Heidemann var tvungen att ta en poäng under den sista minuten annars skulle Shin A Lam gå till final. Klockan tickade ner till noll men återställdes till en sekund två gånger trots koreanska protester. Och så när matchen avslutades rörde sig inte klockan alls och tyskan kunde sätta den avgörande stöten.

Poängen delades ut till tyskan men den koreanska ledarstaben och Shin A Lam själv protesterade vilt och hävdade att stöten kom efter det att tiden att tiden skulle ha gått ut.

– Tre försök på en sekund, hur är det möjligt?, skrek den koreanska tränaren till domarna.

Jurymöte i en timme

Domarjuryn samlades då för ett nästan en timme långt möte innan de kom fram till att poängen skulle kvarstå för Heidermann.

Under tiden satt sydkoreanskan kvar på pisten och inväntade beslutet i tårar och när beskedet väl kom så bröt hon ihop totalt och vägrade lämna fäktningsarenan. Enligt The Guardian tvingades hon sitta kvar på pisten då det koreanska förbundet lämnade in en ny skriftlig protest. Hade hon lämnat den skulle det ansetts som att hon gav upp finalplatsen.

Torkade tårarna för bronsmatch

På TV-bilderna kunde man samtidigt se hur ledare i sydkoreanska laget var framme och pratade med den otröstliga värjfäkterskan som till slut lämnade arenan när även den andra protesten fick nej från juryn.

– När det är en sekund kvar på klockan kan det vara en sekund eller en sekund och 99 hundradelar av en sekund. Oavsett när det är en träff går det alltid tillbaka till en sekund. Kanske bör de fundera över hur tiden räknas, kanske ska det räknas halvsekunder, säger Britta Heidemann.

– Jag har råkat ut för samma sak själv tidigare och är glad över domslutet. Hela diskussionen efteråt kändes onödig.

Bara några få minuter senare stod Shin A Lam i en bronsmatch mot kinesiskan Sun Yuije.

Stärkt av publikens jubel och stöd tog Shin A Lam kommandot direkt i bronsmatchen. Hon var snabbt uppe i en 5-1-ledning men Sun Yujie svarade och kunde vända och vinna med 15-11. Bara hundradelar från en finalplats, men nu slutade alltså Shin A Lam helt utan medalj.

Tyskan Britta Heidemann föll sedan i finalen efter ännu en rysare. I förlängningsminuten satte Yana Shemyakina den avgörande stöten som betydde OS-guld.

Se klippet på semifinalavgörandet här!