Fast för dopning – men hade cancer

Nu är amerikanen Jake Gibb mirakulöst med på OS: ”Lyckligaste killen i världen”

Foto: AP
Jake Gibb.
SPORTBLADET

LONDON. Beachvolleyboll-stjärnan Jake Gibb, 36, fälldes för dopning och stängdes av.

Men han hade inte dopat sig – utan drabbats av cancer.

Nu är amerikanen mirakulöst nog med i OS.

– Jag känner mig som den lyckligaste killen i världen, säger han.

Det var i december 2010 som Jake Gibb fastnade i ett dopningstest och stängdes av. En snabb googling på internet visade att Gibb hade onormalt höga hormonvärden i blodet som vanligtvis hittas hos gravida kvinnor, steroidmissbrukare eller män med testikelcancer.

En biopsi visade att det var det senare.

Dopningsavstängningen hävdes, men Gibbs OS-drömmar såg ut att gå i kras. Nu handlade det i stället om att överleva.

”Var så himla rädd”

Men ingen sjukdom i världen verkar kunna besegra Jake Gibb, som 2004 även överlevde hudcancer (vilket ett ärr på vänstra skuldran påminner om).

Nu är amerikanen mirakulöst nog i London för att delta i sitt andra raka OS.

– Jag visste inte hur jag skulle reagera när jag fick sjukdomsbeskedet, det kändes helt overkligt. Jag var så himla rädd, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Gibb, som spelar tillsammans med Sean Rosenthal, vann första matchen mot Sydafrika, men när reportrar frågade om tiden som varit svarade han med sprucken röst:

– Det är för känslosamt. Fakta finns ute och ni kan hitta det ni behöver. Men om jag börjar prata om det bryter jag ihop.

Jake Gibb har minst sagt ett omtumlande år bakom sig. Dagen efter att hans testikel opererats bort fick han veta att hans fru Jane var gravid.

”Lyckligast i hela världen”

– Att gå igenom cancer samtidigt som min fru blev gravid och sedan födde barn medan jag var på läger för OS-förberedelser var en tung belastning. Men jag insåg vad som betyder mest för mig – min hälsa och min familj, säger Gibb i en video på sin hemsida.

Nu är drömmen om ett nytt OS förverkligat, men den största segern har han redan vunnit.

– OS är höjdpunkten inom min sport och att gå ut på planen med USA på bröstet betyder allt i världen för mig. Det är så speciellt. Jag känner mig som den lyckligaste killen i världen. Jag har min familj och vänner omkring mig och får spela spelet jag älskar.

Fotnot: Testikelcancer är vanligast bland unga män. Omkring 70 procent av patienterna är mellan 20 och 40 år. Prognosen vid testikelcancer är mycket god och mer än 95 procent botas för gott.