Stjärntränare anklagar underbarnet för dopning

Går till attack efter Ye Shiwens världsrekordlopp

SPORTBLADET

Ye Shiwen, 16, har slagit hela världen med häpnad med världsrekord och olympiska rekord i OS-bassängen.

Nu anklagar amerikanske topptränaren John Leonard kinesiskan för dopning.

– Varenda gång någon i vår sport sett ut som en superkvinna så har de senare befunnits skyldiga till dopning, säger han.

Ye Shiwen har förbluffat hela världen med sina rekordsimningar i den olympiska bassängen. Den 16-åriga medleysimmerskan fullständigt pulveriserade allt motstånd på 400 meter medley där hon till och med avslutade frisimsdelen snabbare än herrsegraren Ryan Lochte. Resultatet blev nytt världsrekord, 4,28,43 och seger med nästan tre sekunder.

På måndagskvällen följde hon upp guldet med att i semifinalen på 200 medley sätta nytt olympiskt rekord, 2.08,39.

"Påminner om östtyska simmerskor"

Men det är inte alla som hyllar den unga guldmedaljösen. Den merittyngde amerikanske simtränaren John Leonard, exekutiv ordförande i World Swimming Coaches Assosciation (internationella simtränares sammanslutning), går till hård attack mot kinesiskan och menar att allting pekar på att hon dopat sig till rekorden.

– Vad jag kan säga är att jag historien i vår sport visar att varje gång vi ser något, och nu sätter jag det inom citationstecken, "otroligt" har historien sedan visat att det varit dopning inblandat. De sista 100 meterna var för oss som varit med ett tag en påminnelse av de östtyska simmerskorna, säger Leonard till The Guardian och fortsätter:

–Ingen coach jag pratade med kunde komma på att de sett något liknande. När någon simmar fortare än en av de bästa manliga simmarna i världen och slå sina kvinnliga konkurrenter med tre och en halv kroppslängd, allt det där, tycker jag, gör att man kan ifrågasätta prestationen.

Leonards skarpa uttalande väntas öka på spänningarna mellan de båda simstormakterna.

Shiwen: "Absolut inga problem"

När Ye Shiwen själv fick frågan om dopning svarade hon:

– Det kinesiska laget håller väldigt strikt på antidopnings-reglerna, så det finns absolut inga problem.

På tisdagskvällen tänker Ye Shiwen försöka ta ett nytt guld på 200 meter medley och kanske även hota ett nytt världsrekord.