– Jag har gått åt helt fel håll

Du har rätt, Sarah – bilderna avslöjar din formsvacka

SPORTBLADET

Sarah Sjöström har slitit i månader för att vässa formen till OS.

En analys av loppen visar fyra tydliga tecken på att hon har misslyckats – det första innan hon ens träffat vattnet.

– Det är jättekonstigt att jag har gått åt helt fel form när det gäller toppningen, säger hon.

I början av mars tävlade Sarah Sjöström i OS-bassängen. Då klockades hon till 1.55,23 på 200 meter fritt. Sedan la hon upp ett träningsprogram, åkte på höghöjdsläger och hängde i Italien för att förbättra sig.

I gårdagens försök simmade hon på 1.58,03.

I semin på 1.58,12.

– Jag kände redan efter några armtag att jag inte har den fart jag vill ha. Det är himla irriterande att jag simmar snabbare på träning när jag kör mina fartpass. När jag väl ska maxa på tävling blir det ingen skillnad, säger hon.

Så kraften och formen finns?

– Jag känner ingen syra i kroppen alls nu, så det är jättekonstigt. Det är som att jag har gått åt helt fel form när det gäller toppningen.

Enkel diagnos

Sportbladet lät dubble guldmedaljören Gunnar Larsson bryta ner Sjöströms fyra fristilslopp hittills i OS. Han fann tydliga spår av formsvackan redan från startpallen.

– Hon står för mycket framåtlutad och ”ramlar” i starten. Och i simningen har hon ett lägre vattenläge än när hon är i form, säger han.

Larsson menar att diagnosen är enkel att ställa.

– De har vilat för mycket. Man har släppt på styrke- och koordinationsträning för tidigt enligt mitt sätt att se på det hela, säger han.

Vill ta revansch

Trots tre svaga tävlingar i rad ser Sarah Sjöström bara framåt. Hon vill fullfölja sina resterande tre distanser.

– 100 och 50 frisim är ganska annorlunda mot 200, för man får veva på armarna lite mer och sparka extra med benen. Och satsa mer från början. Det är kanske vad jag behöver, säger hon.

Går det att hitta längtan, eller är det bara jobbigt?

– Jag vet att jag har simmat fort innan, det är bara något jag måste fixa till. Det är jäkligt trist att jag inte lyckades pricka formen ordentligt.

Kan du redan nu se till-baka på din väg till OS. Vad tror du har gått fel?

– Antagligen har jag gjort något fel i toppningen.