”Coolt att leda i OS”

Prinsduon följer Algotsson Ostholts guldjakt i dag: ”Definitivt”

SPORTBLADET

Det börjar lukta guld om Sara Algotsson Ostholt och Wega. Men själv har hon svårt att förstå.

– Jag åkte hit för att göra mitt optimala, men jag har aldrig sett mig sig i ledning så här, säger hon.

Efter måndagens svenska succé i terrängen är Sara Algotsson Ostholt mest glad över laget och sina kamrater och fattar inte riktigt vad hon ställt till med.

– Vad min känsla i kroppen är? Jag har lite träningsvärk i ryggen, det är det enda, säger den tysklandsbaserade småländskan.

– Men visst är det coolt att ligga i ledning. Nu gäller det att njuta så länge det går.

”Känner mig oberörd”

I dag väntar den avgörande banhoppningen i två omgångar. Hindren är inte alls lika höga som i vanlig banhoppning. Det är svårt nog ändå att ställa om hästarna från terrängprovet. De kan vara antingen upphetsade eller tunga i benen. För ryttarna handlar det om nerver.

– Just nu känner jag mig oberörd, men i morgon kommer jag nog att vara väldigt nervös. Då gäller det att kunna kontrollera sig. Men jag känner mig väl förberedd, jag kan inte göra mer än vad jag gjort, säger hon.

Sin häst Wega, född hemma hos mamma Margareta, litar hon hundra på.

– Hon är stark i alla tre grenarna och är en klok häst, säger 37-åriga Sara.

Även om Sara själv är lite förvånad, är ingen av de andra i laget eller lagledningen ett dugg förvånade av hennes guldläge.

Lite på sidan av står Frank Ostholt, Saras make och reserv i det tyska laget.

– Jag hoppas att min fru tar guld. Hon kan klara det, säger han.

Prinsarna väljer Sara

En sak är säker – Sara kommer att vara utsövd i dag.

– Jan kan sova när som helst. När terrängen var uppskjuten 40 minuter gick jag och la mig på mitt stallskåp, ställde klockan på snooze och somnade.

Banhoppningen kommer att få kungligt besök då prins Carl Philip och prins Daniel är på plats för att följa Sara Algotsson Ostholts och fälttävlanlagets medaljjakter.

– De åker på ridsporten, det är definitivt. Vi pratade om att se skyttet (skeetskytte) men det går inte att kombinera. Vi har bra medaljchanser på ridsporten, säger SOK:s Björn Folin.

1 av 2
GULDHOPPET Sara Algotsson Ostholt och Wega imponerade i terrängritten. I dag går svenskan in i den avslutande hoppningen i delad ledning.

DET TALAR FÖR ETT SVENSKT OS-GULD I DAG

BÄTTRE HÄST: Sara delar ledningen med Ingrid Klimke. Saras har två fördelar. Ett: Wega är en bättre hoppare än den tyska hästen Butts Abraxas. TIDSFÖRDEL: Två: om de slutar i delad ledning efter hoppningen vinner Sara på sin bättre tid från terrängen.

Men bakom ligger fyra urstarka ryttare på mindre en rivnings marginal, det vill säga fyra fel. River Sara ett enda hinder och de andra är felfria kan hon rasa till sjätte plats. För att vara säker måste Sara och Wega gå felfritt i bägge omgångarna av banhoppningen. I EM låg Sara på bronsplats efter terrängen men red bort sig i hoppningen.