Vi kan väl kasta vår svenskhet åt sidan om rätt läge uppstår?

Thorén: Lite mindre lagom, lite mer taktisk

SPORTBLADET

LONDON. Thomas Dennerbys ärliga, sportsliga inställning är förstås både rätt och självklar.

Men om det handlar om minuter och det mest fördelaktiga är att stänga matchen så kan vi väl våga kasta vår svenskhet åt sidan.

Eller är det för fult att vara taktisk?

När jag frågade Frankrikes förbundskapten Bruni Bini om han börjat fundera på kvartsfinalmotståndare i går gav han mig en lektion i fransk litteratur.

Han slog sig ned på stolen bredvid mig inne i presskonferenssalen på St James’ Park och berättade om Jean de La Fontaines fabel om Perette och mjölkkrukan.

”Perrette gick till stan med sin mjölkkruka på huvudet, hon tänkte på hönsen hon skulle kunna köpa för mjölken hon sålde, och på getterna hon skulle köpa för hönsen, och på korna hon skulle köpa… och plötsligt glömde hon krukan och tappade den.”

– Förstår ni? madame, sa han.

Jo visst, jag förstod.

Alla vi som idrottat förstår.

Det ligger förstås i sakens natur. Spelar man så spelar man för att vinna.

Så ur det perspektivet blir hela diskussionen märklig.

Sveriges damlandslag i fotboll ska givetvis gå in mot Kanada och göra det som landets bästa fotbollsspelare är skickade till England för att göra: försöka vinna matchen.

Dessutom innebär en förlust mot Kanada att Sverige möter favoriterna USA eller Brasilien.

Normalt kan det inte finnas någon annat att sikta än på förstaplatsen. Men med lottingen som är, så är det faktiskt bättre för Sverige att hamna på andra plats.

Som jag tidigare varit inne på är Storbritannien, som blir den sannolika motståndaren vid en andraplats, en favoritmotståndare i kvartsfinalen. Efter mittbacken Ifeoma Diekes knäskada och ett samtal med Andreas Bild, som scoutar just Storbritannien åt Sverige, är jag än mer övertygad.

Så hur gör man?

Sverige spelar förstås för att vinna.

Men om det återstår några minuter och Sverige fortfarande inte tryckt in seger- målet kanske man vågar leka med tanken på att stänga matchen?

Man kanske ska våga vara lite mindre lagom och lite mer taktisk.

Men för den skull inte glömma mjölkkrukan.