Här avgörs hennes OS

18.00 i kväll – då testar Alshammar kroppen

SKYDDAS FRÅN UPPMÄRKSAMHETEN Träningsområdet Etan Manor består mest av tennisplaner, men det är här Therese Alshammar ska göra sitt sista test i kväll. Ursprungligen var tanken att simbassängerna skulle vara öppna för beskådning. Men kort inför OS skyddades de med tält, eftersom trycket på Alshammar och de andra simmarna blev för stort.
SPORTBLADET

LONDON. Therese Alshammar har tränat i bassäng två gånger per dag.

Men inget pass i London har varit viktigare än det klockan 18.00 i kväll.

Här, under en vit tältduk, avgörs ödet för ett av Sveriges största guldhopp.

Det mörknar över området Eton Manor. Ett par bussar dånar förbi. Vid en gallergrind står tre vakter, men trottoaren är folktom, så de har ingen att avhysa.

OS-områdets västra kant stängdes i sista stund för journalister. Här ska Therese Alshammar träna om ett par timmar, precis som hon har gjort varje dag sedan hon landade i London och en magnetröntgen visade på diskbråck.

Fartkrav

Om morgonen blir lugn kommer eftermiddagspasset bli annorlunda.

– Therese och Johan (Wallberg, tränare) ska göra ett test och vill ha besked om det går att belasta fullt. Och så har de vissa fartkrav, säger läkaren René Tour.

Alshammar har räknat bort alla distanser förutom 50 meter fritt, som börjar med försök på fredag. För att ge sig själv en rättvis chans satte hon förra veckan upp tisdag, i dag, som deadline:

Är nerven fortfarande i kläm mellan nackkota fem och sex, om smärtan hindrar henne från att ta i, är hennes OS över.

Klockan 18.00, svensk tid, kommer Alshammar att gå upp på en startpall och dyka i som om det vore tävling. Om hon ska simma 25 eller 50 meter vet inte René Tour, inte heller hur bra nacken och axeln har hunnit bli.

Däremot är kriterierna lättbegripliga. Om nervsmärtan finns kvar går det inte att simma med högerarmen. Är den borta är hon tävlingsklar direkt.

Inga bakslag

René Tour nöjer sig med att utesluta att Alshammar fått bakslag.

– Ingenting talar för att problemen har accelererat. Jag har valt att inte gå in i detalj och fråga hur simningen går. Hon har tränat två gånger per dag i träningsbassängen, i övrigt har Johan och Therese tagit det väldigt lugnt, säger läkaren.

Men att allt är stabilt med skadan är inget positivt besked. Det måste ju gå framåt för att hon ska kunna tävla.

– Ja, just det. Men inför testet får vi nöja oss med att det inte har kommit negativa signaler.

Efter testet, ungefär klockan 19.45, planerar Alshammar att hålla en presskonferens.