”Inte alls den känslan Dennerby ville ha”

Petra Thorén om Sveriges 2-2-match mot Kanada

SPORTBLADET

NEWCASTLE. Sverige var klart för kvartsfinal redan inför matchen mot Kanada.

Men laget gick för vinst, för gruppseger och för fullt självförtroende inför kvartsfinalen som sannolikt blir mot Frankrike (laget spelar senare i dag).

Det slutade med oavgjort, 2-2 – och besvikna miner.

Det var inte alls den här känslan som Thomas Dennerby ville ha i sitt lag, men det är bara att släppa taget och blicka vidare.

Kvartsfinal på fredag! 

Matchen då?

Thomas Dennerby valde att balansera laget offensivt (Lina Nilsson som högerback och Kosovare Asllani som offensiv mittfältare). Han valde också att smart vila Lisa Dahlkvist som har problem med ett löparknä, en halvlek, inför kommande uppgifter.

Efter en lite trevande inledning, där Kanada skapade flera bra chanser, satte Sverige fart. Inom loppet av ett par minuter hade Sverige gjort två mål. Marie Hammarström tryckte först in Lina Nilssons inlägg och kort senare satte Sofia Jakobsson andra målet

Gruppseger ändå

Kanada kvitterade före paus och det präglade matchbilden i andra. Kanada tryckte på och de svenska spelarna var pressade. Istället för att lugna ner och hålla i boll tryckte de upp tempot med snabba omställningar.

Lotta Schelin och Sofia Jakobsson sprang hejdlöst.

Johanna Almgren hade ett drömläge att punktera matchen i 80:e men istället var det Melissa Tancredi som vann en höjdduell med Linda Sembrant som kvitterade.

Sverige höll oavgjort matchen ut vilket innebar fem poäng och gruppseger ändå.

Här är en snabb analys på vad vi kan ta med oss av matchen.

Mer tålamod efterlyses

Effektiviteten:

Den var bra, lite bättre än i de första matcherna även om Johanna Almgren borde satt sitt skott. Omställningsspelet, som är Sveriges signum, sitter.

Stressade:

Lite mer tålamod efterlyses! Sverige kunde hållit ner tempot istället för att skruva upp det. Det blev en del felpass, en del slarv och möjlighet för Kanada att kontra.

Tancredi:

Trots att Sverige visste att Melissa Tancredi är en farlig spelare så kunde kanadensiskan först smyga upp bakom ryggen på Lina Nilsson och sätta reduceringen och sen vinna höjdduell och kvittera.

Djupledsbollarna:

Sverige vill lite för snabbt söka de långa alternativen mot Lotta Schelin, som ofta är hårt markerad. Här vill vi se bättre variation.

Om en stund spelar Frankrike, Sveriges troliga motståndare i kvartsfinalen.

Kartläggningen börjar direkt. Svenskorna kan se matchen från läktaren.

ARTIKELN HANDLAR OM