Glädjebeskedet – Alshammar OS-redo

Klarade ödestestet i kväll

Foto: Jimmy Wixtröm
SPORTBLADET

London/Stockholm.Therese Alshammar vann kampen mot klockan.

Efter kvällens ödestest kom glädjebeskedet, hon är redo att försöka simma 50 meter frisim.

– Jag har fått jättebra behandling och ska försöka simma 50 frisim, säger hon till det samlade pressuppbådet.

Vid 18-tiden i kväll inledde Therese Alshammar det avgörande testet efter diskbråcket som orsakat svåra nack- och axelsmärtor. När hon klev upp ur bassängen stod det klart – hon siktar på start på 50 meter frisim på fredag.

– Jag har gjort en maxansträngning och försökt simma med högsta möjliga hastighet och det gick bra, sen får vi se hur det känns i morgon, säger Therese Alshammar som ändå är rakt på sak när frågan kommer om hon har ont nu också.

– Ja det har jag, säger hon.

Fem dagars kamp

Det var förra torsdagen som läkaren René Tour och tränaren Johan Wallberg kom med chockbeskedet på en presskonferens. Therese Alshammars OS var i fara. Nacksmärtan som kommit i början av juli hade inte varit en nackspärr utan en nerv som kommit i kläm och nu kunde hon inte använda sin ena arm alls i simningen.

– Hon simmar med en död arm, förklarade tränaren Johan Wallberg då.

"Förberedelserna bara att acceptera"

Direkt tog hon beslutet att stryka sig från 100 meter frisim och lagkapperna på 4x100 meter medley och frisim. Redan dagen efter kom lite positiva besked om viss förbättring i den smärtande axeln och nu har alltså avsvällande medicinering och behandlingar fått henne startklar.

Återstår att se hur mycket nackproblemen har stört uppladdningen. Försöken på distansen avgörs klockan 11 på fredagsförmiddagen.

– Ett OS är alltid ett OS och det finns inget sådant som säkra chanser, att jag har haft den här förberedelsen är bara att acceptera. Jag kan inte tänka på det som har varit eller kunde ha varit. Det är bara att gilla läget, säger Therese Alshammar.

ARTIKELN HANDLAR OM