”Lägga sig mot Sverige? Det låter bara löjligt”

Förbundskaptenen och Jörgen Persson om Englands utspel i dag

Foto: BILDBYRÅN
Jörgen Persson och Ulf ”Tickan” Carlsson.
SPORTBLADET

LONDON. Jörgen Persson skakar på huvudet när han får höra att England påstår att de la sig mot Sverige i EM'92.

– Jörgen tycker att det är lustigt att England snackar om att lägga sig mot Sverige. Det är ju ganska löjligt egentligen, säger svenske förbundskaptenen Ulf ”Tickan” Carlsson.

Med anledning av badmintonskandalen som blivit OS största snackis berättar i dag förre bordtennisspelaren Matthew Syed att England la sig mot Sverige i EM 1992.

Jörgen Persson, nu 46 år, var en av fem svenskar i EM-guldlaget 1992. Eftersom han laddar inför morgondagens lagtävling mot Tyskland i OS är Persson inte speciellt sugen på att prata om saker som hände för 20 år sedan, men via svenske förbundskaptenen Ulf ”Tickan” Carlsson hälsar Persson:

– Om det hade varit fifty-fifty mellan Sverige och England är det en sak, men England hade ju på den tiden typ fem procent chans att vinna. Då känns det löjligt att gå ut och säga att man la sig mot Sverige.

”Var ju alltid chanslösa”

Vad minns Jörgen av händelsen?

– Jörgen har inget större minne av det här, han kommer knappt ihåg att de mötte England innan finalen. Men han tycker att det är roligt att England snackar om att lägga sig mot Sverige. Det är ju ganska löjligt egentligen. Det är säkert en bra story och låter bra, men England var ju alltid chanslösa mot Sverige, säger Ulf Carlsson.

”Tickan” var själv på plats under EM i Stuttgart 1992 som ledare för damlaget och ifrågasätter också Syeds utspel:

– Jag tycker att det låter väldigt konstigt. England mötte ju sedan Sverige i finalen och var chanslösa. Matchen mot Peter som Syed snackar om var en bra match för honom eftersom Peter hade svårt mot defensivspelare. Men att han säger att de andra la sig låter konstigt.

Enligt Matthew Syed var det Chen Xinhua som medvetet föll i sin match.

– Jag minns inte vem som mötte Chen. Men Chen var på nedgång då och han var ju normalt chanslös mot tre i vårt lag. Hela historien låter löjlig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS