Besviken Frölander avslutade karriären med katastrofstart

”Tappade helt armarna...”

Foto: SCANPIX
Lars Frölander deppar efter karriärens sista lopp.
SPORTBLADET

LONDON. En strålande karriär tog slut.

Den gjorde det med en usel start.

– Jag sumpade en halv sekund första femtio, så jag är grymt besviken, säger Lars Frölander.

Han har fyllt 38 och dragit på sitt sista OS. Men Lars Frölander var inte i London för att runda av blygsamt, utan trodde sig kunna slå sitt personbästa 100 meter fjäril.

Efter försöken tror han fortfarande att han hade haft kapacitet till det.

–  Får jag till alla bitar hade jag varit under 52 idag, det är jag helt säker på. Sedan tror jag inte heller att jag hade slagits om medaljer, men absolut att jag hade kunnat gör mitt livs lopp, säger han.

”Tappade armarna”

Men så blev det alltså inte. I försöken ställde han sig på pallen, beredde sig, var redo och hoppa i – men fick vänta.

– De höll starten väldigt länge. Man är på väg att rycka till, så slappnar man av – så går den. Då tappade jag helt armarna, högra åkte rakt ner och jag fick hämta upp den, säger han och fortsätter:

– Jag måste ha varit sist upp. Jag var vråldjup. Där sticker många tiondelar iväg, och man får inte med sig farten. Då blir det helt otajmat i vändningen. Att jobba sig tillbaka från det är ganska tufft.

Varför höll man starten?

– Jag vet inte. Det är väl för att alla inte går ner och är still. Det är någon som håller på och gör något, vi andra står ganska länge. Ofta brukar det gå ganska fort när de säger "på plats".

Det låter som han beskriver ett katastroflopp, men tiden 52,47 var bara 24 hundradelar från att räcka till semifinal. Framför allt var det nästan en sekund snabbare än vad Frölander hade i försöken i OS 2000, då han sedan tog guld.

”Det är synd...”

Det hade kunnat ge tröst, liksom vetskapen att det var ett tekniskt misstag som fällde honom, att kapaciteten fanns för ännu en OS-final.

Men så känner inte en av Sveriges genom tiderna största simhjältar när han är på väg genom sin sista mixade zon på ett stort mästerskap.

– Nej, för man vill visa det också. Det är en sak att snacka, en sak att visa det, säger han och lägger till:

– Synd att jag inte får mer chanser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS