Vann guldet – för att hon är smalare

Tog brutal revansch på sitt förra hemland

SPORTBLADET

Ryskan Natalja Zabolotnaja missade guldet i tyngdlyftningens 75-kilosklass.

Anledningen?

Hon är 220 gram tyngre än Kazakstans Svetlana Podobedova.

Det var en närmast osannolik dramatik när damernas 75-kilosklass avgjordes i OS. Tyngdlyftarna Natalja Zabolotnaja (Ryssland) och Svetlana Podobedova (Kazakstans) lyfte båda totalt 291 kilo – vilket är ett nytt OS-rekord.

Slog OS-rekord fyra gånger

Duon var överlägsna då Vitrysslands Iryna Kulesja, som knep bronset, stannade på 269 kilo. Samtidigt som övriga distanserades följdes rivalerna upp i vikterna under en process där det olympiska rekordet slogs fyra gånger.

Sedan avgjorde vågen guldkampen.

Men det handlade inte om några fler lyft utan istället var det damernas egen vikt som fällde avgörandet. Podobedova vägde 220 gram mindre än Zabolotnaja på invägningen vilket gav henne guldet.

Infekterad konflikt

Segern är en brutal revansch för Svetlana Podobedova som tidigare tävlade för Ryssland. Efter att ha stängts av två år för dopning 2006 bröt 26-åringen alla band med Ryssland – som svarade med att inte godkänna Podobedovas byte av nationalitet och därmed stoppade henne från att delta i OS i Peking.

– 2008 tillät inte Ryssland mig att åka till Peking men Kazakstan gav mig en chans. Jag började sakta men säkert träna för det här och det här guldet tillägnar jag Kazakstan, säger guldhjälten till AP.

När 26-åringen fick sin guldmedalj grät hon öppet med handen på hjärtat samtidigt som Kazakstans nationalsång spelades.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS