”Jag fuskade när jag vann guldet”

Medger mygel i världsrekordloppet

SPORTBLADET

Cameron van der Burgh simmade hem guldet på 100 meter bröstsim vid OS på en ny världsrekordtid.

Nu erkänner 24-åringen att han fuskade i guldloppet genom att göra för många fjärilskickar.

– Det är självklart inte moraliskt rätt att göra det men jag tänker inte offra mina egna chanser efter fyra års hårt arbete, säger sydafrikanen till Sydney Morning Herald.

Foto: AP
Cameron van der Burgh med guldet.

Reglerna slår fast att det endast är tillåtet att göra en fjärilskick vid starten av 100 meter bröstsim och ytterligare en vid vändningen. Nu erkänner Cameron van der Burgh att han bröt med reglementet när han simmade hem OS-guldet på världsrekordtiden 58,46 genom att göra tre fjärilskickar efter start.

”Lustigt att de klagar”

– Du hamnar efter om du inte gör det. Det är självklart inte moraliskt rätt att göra det men jag tänker inte offra mina egna chanser efter fyra års hårt arbete till förmån för någon annan som är beredd att göra det och kommer undan med det, säger sydafrikanen till Sydney Morning Herald.

24-åringens medgivande kommer efter klagomål från Australien som fick se sitt hopp i loppet, Brenton Rickard, sluta tvåa.

– Jag tycker det är lustigt av australiensarna att klaga eftersom det syns på undervattensbilderna att Brenton Rickard på banan bredvid mig gör precis samma sak, säger van der Burgh.

Rickard själv var försiktigt kritisk till att reglerna inte efterföljdes.

”Alla gör det”

– Jag tänker inte kommentera om det där var fusk eller inte, men reglerna är till för att följas. Om vi ökar chansen att fånga fuskarna kommer det att avskräcka folk från att göra det, säger Rickard.

Även guldmedaljören van der Burgh är positiv till en skärpning av övervakningen.

– Jag tror att vi bara kan komma tillrätta med det här genom att låta domarna studera undervattensbilderna. Först då kan alla vara lugna och tänka att ”jag behöver inte göra det här eftersom ingen annan gör det och då är det rättvisa förutsättningar”.

Hur många fuskar på det här sättet?

– Alla gör det. Eller kanske inte alla men i alla fall 99 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS