”60 procent är dopade i OS”

Foto: AP
Victor Conte.
SPORTBLADET

Han har varit med och dopat en rad idrottstjärnor.

Nu menar Victor Conte, grundaren till Balcolaboratoriet, att över häften av utövarna i London är dopade.

– Är det lätt att använda droger och dra nytta av det under OS? Ja, säger Conte till The Times.

Det har lagts ner över 215 miljoner kronor för att få stopp på dopningen under London–OS, det har kallats den mest påkostade satsningen någonsin.

Totalt ska 6 000 tester utföras under spelen.

Victor Conte, grundaren till Balcolaboratoriet som bland annat dopade Marion Jones, Tim Montgomery och Dwayne Chambers, menar att dopningssystemet är irrelevant.

– Det känns princip bara som propaganda att gå ut och säga att det är de dyraste spelen någonsin och att ”vi ska göra 6 000 tester”, säger Conte till The Times.

Fick fyra månaders fängelse

Han menar att testerna skulle ha gjorts för nio månader sedan, det är då utövarna dopar sig enligt honom.

– Är det lätt att använda droger och dra nytta av det under OS? Ja, säger Conte som menar att 60 procent är dopade under spelen.

Conte fick fyra månaders fängelse och fem månaders husarrest för Balco–härvan.

FAKTA

Det här är BALCO

Står för: The Bay Area Laboratory Co-Operative.

Grundare: Victor Conte, före detta basist i det amerikanska funksoulbandet Tower of Power.

Dopningshärvan: Framställde den anabola steroiden THG (tetrahydrogestrinon) - populärt kallad "The clear" – som de försåg diverse toppidrottare med. Efter ett anonymt samtal från den amerikanska sprintcoachen Trevor Graham 2003 började de federala myndigheterna i Kalifornien undersöka labbet. Bland annat Conte ställdes inför rätta och dömdes till fyra månaders fängelse och lika lång tid med husarrest. De idrottare som kopplades till labbet och som testades positivt eller medgav bruk av THG fick sina rekord strukna och medaljer fråntagna. Mest känd av dem alla är den amerikanska tidigare ikonförklarade sprintern Marion Jones.