Ilskan i natt efter mötet

Svenskarna slåss för att ge Lisa Nordén guld i triathlon

1 av 19 | Foto: STEFAN MATTSSON
Lisa Nordéns mamma Kerstin har stöttat dottern hela vägen i satsningen som i går ledde fram till ett OS-silver i triathlon och var en av de första att gratulera till bragden.
SPORTBLADET

LONDON. Mötet som kan ge Lisa Nordén OS-guld slutade känslosamt.

Efter tre timmar lämnade schweizarna, märkbart nöjda, ihop med domarna.

Svenskarna stannade kvar och förde ett upprört samtal.

Foto: Stefan Mattsson
upprörd Schweizarna lämnade med nöjda miner – SOK-ordföranden Stefan Lindeberg och de andra svenska höjdarna kämpade vidare.

Förra lördagen skar triathleten Lisa Nordén mållinjen till synes samtidigt som schweiziskan Nicola Spirig. Målfoto krävdes för att ge Spirig segern med nio tusendelar av en sekund.

Men svenskarna har krävt delat OS-guld eftersom de anser att målfotot är otydligt. I onsdags avslog internationella triathlonförbundet (ITU) begäran, men i går tog idrottens högsta skiljenämnd, Cas, upp frågan.

Klockan sex hölls mötet i ett rum med mörka trämöbler på ett av Londons exklusivare hotell. Därinne satt tre domare från Cas (idrottens skiljenämnd), två representanter från Schweiz och fem från Sverige.

Tidtagare, vittnen och experter frågades ut. Efter tre timmar lämnade domarna sida vid sida med schweizarna. De var märkbart nöjda med hur det hade fortlöpt.

”Spiig är före”

– Vi ser det på samma sätt som ITU gjorde. Om du analyserar fotot så tycker vi att hon (Spirig) är ett par centimeter före, säger förbundskaptenen Iwan Schuwey.

Svenskarna syntes inte till. Efter utfrågningen samlades de i ett intilliggande rum och förde ett samtal i indignerad ton. De lämnade först tio minuter efter att domarna och schweizarna hade åkt.

Leddes av Lindeberg

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg förde deras talan.

– Det är en domarpanel med tre domare som frågar ut. Vi får presentera vårt case, ITU presenterar sitt case, sedan blir det utfrågningar där panelen ställer sina frågor och vi ställer våra till de vittnen som kallats in, säger han.

Från början verkade ni acceptera silver. Vad har ändrats?

– Jag kommenterar inte det. Jag väntar tills det är klart i morgon. Det kommer vara klart någon gång mellan två och tre (lokal tid, vilket innebär en timme senare i Sverige), har de lovat.

Neutral Nordén

Lisa Nordén är hemma i Sverige och håller sig undan diskussionerna. I väntan på besked håller hon sig neutral.

– Det är lite av en win-win-situation för mig nu eftersom jag är väldigt nöjd med min medalj. Jag har accepterat att triathlon inte har delade medaljer, utan jag fick mitt silver och gläds väldigt mycket över det, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS