Silver-Semenya siktar redan mot Rio

Foto: Reuters
SPORTBLADET

Hon slutade bara på silverplats på 800 meter.

Men Caster Semenya har ändå vunnit en seger – den att få tävla.

– De senaste fyra åren har inte varit lätta, summerade Semenya.

När Caster Semenya i överlägsen stil vann VM-guld i Berlin för tre år sedan väcktes misstankar om hennes könstillhörighet. Sydafrikanskan tvingades genomgå förnedrande könstester och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av henne från allt tävlande i elva månader.

Svensk läkare

Den svenske läkaren Martin Ritzén blev sedan ansvarig för att utforma regelverket som tagit Semenya tillbaka på tävlingsbanorna. Sedan i maj förra året är inte det viktigaste om man definieras som man eller kvinna – det som har betydelse är nivåerna av manliga könshormoner, androgener, där testosteron är det viktigaste.

Enligt reglerna får kvinnor som mest ha 10 nanomol testosteron per liter blodserum, det vill säga samma nivå där männens undre gräns ligger. Undantagna är de kvinnor som har förhöjda halter i blodet, men där hormonet inte har någon effekt.

Semenyas värden ligger under de angivna gränserna.

– Mängden testosteron är den klart viktigaste orsaken till att män generellt sett presterar bättre än kvinnor och till att mäns världsrekord är i snitt tio procent bättre än kvinnors, sade Ritzén till TT inför OS.

Ryskt guld

I lördagens final på 800 meter gick guldet till ryskan Marija Savinova. Semenya inledde sin mäktiga spurt för sent och slutade på silverplats. Savinova nådde mållinjen på 1.56,19, en dryg sekund före Semenya.

– Jag har väntat hela året på det här. Jag har haft ett stort stöd hemifrån och jag sprang för dem. Jag är väldigt nöjd med mitt silver, sade Semenya.

Hon har inga planer på att sluta springa.

– Jag tänker redan på OS i Rio 2016 och hoppas att jag är med där, sade den 21-åriga Semenya.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS