Visade politisk skylt – nekades medalj

Stor kontrovers i bronsmatchen

Foto: AP
Park Jong-woo med budskapet ”Liancourtöarna är vårt territorium”
SPORTBLADET

Det finns bra och dåliga sätt att fira en OS-medalj på.

Efter Sydkoreas 2-0-seger i bronsmatchen mot Japan i herrarnas fotbollsturnering så valde Park Jong-woo att fira på ett, tja, klantigt sätt.

Sydkoreanen höll upp en skylt med ett kontroversiellt politiskt budskap – och nekades sedan medaljen.

– Vi undersöker den här incidenten och ser mycket allvarligt på den, säger en sydkoreansk olympisk delegat.

”Dokdo är vårt territorium” stod det på skylten som Park Jong-woo, 23, höll upp.

Liancourtöarna, som Dokdo kallas på svenska, är ett öområde i japanska havet som både Japan och Sydkorea lägger anspråk på och situationen är en mycket känslig politisk fråga då det är goda fiskevatten och finns gott om naturgas i området.

OS-delegater bad det sydkoreanska förbundet att ingripa medan de utredde incidenten, och Park uteslöts från medaljceremonin.

Bara timmar innan bronsmatchen besökte Sydkoreas president Lee Myung-bak öarna. Ett politiskt drag som hettade till relationerna mellan länderna och ledde till att Japan kallade hem sin ambassadör i Seoul.

Slipper ”lumpen”

Efter 2-0-segern mot Japan var sydkoreanerna överlyckliga.

De berättade med lättade hjärtan om hur lyckliga de var över att slippa den militärtjänstgöring som alla sydkoreaner måste göra innan de fyller 29 år, på grund av sina OS-medaljer.

– Jag är mycket glad över att vinna bronsmedaljen och alla här kommer att få en ny chans nu när de slipper militärtjänst. Det är vad jag verkligen gläds åt eftersom det har varit målet sedan början av turneringen, berättade Arsenals Park Chu-young.

IOK har ännu inte tagit ett beslut om potentiella åtgärder efter skylt-incidenten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS