Skadar sig – för att vinna i Paralympics

”Jag har gett min testikel elchocker”

Foto: AFP
SPORTBLADET

Elstötar på testiklar eller krossade tåben med hammare.

Livsfarliga fuskmetoden ”boosting” skakar handikappidrotten inför Paralympics i London, skriver BBC.

Nu varnar elitklättraren Brad Zdanivsky, som själv använts sig av metoden, för dödsfall.

I samband med Paralympics i Peking för fyra år sedan genomförde Internationella paralympiska kommittén (IPC) och det internationella anti-dopningsorganet WADA en enkätundersökning där 17 procent av de tävlande svarade att de använt sig av den förbjudna metoden ”boosting”. Nu fruktar experterna att den livsfarliga metoden ska ta ny fart när årets spel inleds i London, skriver BBC.

”Gett mig rejäla elchocker”

”Boosting” är ett sätt för personer med ryggmärgsskador att få upp blodtrycket och hjärtaktiviteten. När ickehandikappade människor ägnar sig åt fysisk aktivitet går dessa upp automatiskt, något som inte sker för personer med ryggmärgsskador. För att få samma effekt väljer därför elitidrottare i Paralympics att skada sig själva för att få samma effekt och öka sin prestation.

– Jag har testat flera sätt att göra det på. Du kan låta din urinblåsa fyllas, i praktiken genom att helt enkelt inte gå på toa på några timmar och låta smärtan från blåsan ge dig effekten. Jag tog det ett steg längre genom att använda mig av elektrisk stimulans på mitt ben, min tå eller mina testiklar, säger elitklättraren Brad Zdanivsky till BBC.

– Det har funnits tillfällen när jag gett mitt ben eller tå några rejäla elchocker.

Experter tror att så många som var tredje idrottare med ryggmärgsskador vid Paralympics kan använda sig av fusket vid tävling eller träning och enligt Zdanivsky är effekten tydlig.

– Det fick mitt blodtryck att hoppa och jag kunde lyfta tyngre vikter och cykla hårdare på gymmet. Det är effektivt, säger Zdanivsky.

”Hjärtat kan stanna”

En journalist som täckt tävlingarna under en längre tid berättar för BBC att det förekommit idrottare som använt små hammare för att slå sönder eller bryta tåben.

”Boosting” är förenat med livsfara och sedan 1994 förbjudet. Trots det förekommer det och IPC lyckades, trots 20-talet blodprover innan spelen i Peking, inte ta fast någon av fuskarna.

Brad Zdanivsky varnar nu för att någon kommer att dö om inte problemet behandlas med kraft omgående.

– Du får en pik i blodtrycket som lätt kan spränga ett blodkärl bakom ögat eller resultera i en hjärnblödning. Det kan faktiskt få ditt hjärta att stanna. Det är väldigt obehagligt, men det sportsliga resultatet går inte att förneka. Sanningen är att vinnare vill alltid nå resultat så det spelar ingen roll om det är obehagligt, det ger resultat.

– Det finns ingen riktigt lösning, det är en svår sak ingen vill tala om. Det som kommer hända är att någon kommer få en hjärtattack mitt på planen och då måste vi tala om det.

Paralympics invigs onsdagen den 29 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS