”Skamligt ögonblick i vårt lands historia”

Därför får inte Indiens olympier bära landets flagga

Shiva Keshavan bar Indiens fana under invigningen av OS i Vancouver 2010. I kvällens invigning kommer inte någon att bära den.
SPORTBLADET

SOTJI. Indiens tre olympier tillåts inte bära sitt lands flagga vid kvällens invigningsceremoni.

Orsaken är en korruptionsskandal i Indiens olympiska kommitté.

– Det blir ett skamligt ögonblick i vårt lands idrottshistoria, säger rodelåkaren Shiva Keshavan till Times of India.

De styrande inom indisk idrott har anklagats för misskötsel och korruption de senaste åren. När Indiens olympiska kommitté utsåg Lalit Bhanot som generalsekreterare gick internationella olympiska kommittén IOK i taket, då Bhanot har tillbringat tio månader i fängelse för mutbrott.

Även om Bhanot har försvunnit från sin post så har indiska förbundet inte hunnit reda ut röran. Konsekvensen blir att Indiens tre olympier Shiva Keshavan (rodel), Himanshu Thakur (storslalom) och Nadeem Iqbal (längdskidor) tvingas tävla i OS som självständiga idrottare och inte får bära Indiens flagga under kvällens ceremoni. De får heller inte bära sitt lands emblem och vinner de mot för förmodan medalj kommer inte den indiska nationalsången att spelas.

”Riktigt upprörande”

Times of India kallar invigningsceremonin för ”Indiens walk of shame”.

– Det är synd, riktigt upprörande. I stället för att visa upp vårt land kommer det att vara ett skamligt ögonblick i vårt lands idrottshistoria. I slutändan är det en inspiration att representera sitt land, det är vad de olympiska spelen handlar om. Men det viktigaste har tagits ifrån oss, och för en ganska skamlig orsak, ett brott mot den etiska koden. Ett brott som gick så långt att vi stängdes av, säger Shiva Keshavan.

– Men även om jag inte kan representera mitt land kan jag representera mina landmän.

”Offerlamm”

Indiska förbundet kunde ha hunnit reda ut härvan, men har valt att ha omval den 9 februari – två dagar efter invigningen.

– Det är helt klart en fråga om att placera egenintresse och ego över det nationella intresset. Och de indiska idrottarna är offerlamm, säger Boria Majumdar, medförfattare till boken ”OS: Indiens historia”.

Trots att Indiens befolkning är en miljard har landet aldrig tagit en medalj i vinter-OS.

OS-invigningen är i kväll klockan 17 och sänds i TV3, Viasat Sport och Viaplay. Sportbladet rapporterar direkt här.

ARTIKELN HANDLAR OM