Nyquist: ”Det ska bli fantastiskt roligt”

Succéspelaren ersätter Franzén i OS: ”Verkligen glad”

SPORTBLADET

NEW YORK. Han har varit en av NHL:s hetaste forwards de senaste veckorna.

Nu kommer belöningen:

Gustav Nyquist får spela OS.

– Det ska bli fantastiskt roligt, jag är verkligen glad över att få chansen att vara med, säger den 24-årige Tre Kronor-debutanten till Sportbladet.

Foto: TT/AFP:
Gustav Nyquist.

Under måndagen kom alltså beskedet att Detroit Red Wings Gustav Nyquist ersätter skadade lagkamraten Johan Franzén i Tre Kronors OS-trupp.

Inte helt oväntat. Även Nashvilles Patric Hörnqvist och Washingtons Marcus Johansson var visserligen aktuella, men Nyquist har varit en av NHL:s hetaste spelare de senaste veckorna och bland annat gjort åtta mål på de senaste sju matcherna och Pär Mårts kunde helt enkelt inte tacka nej till möjligheten att utnyttja en sådan formtoppad pjäs.

”Haft kontakt ett tag”

Själv fick ”Gus” det glädjande beskedet på söndagskvällen.

– Vi har haft kontakt ett tag och som sagt, det stod mellan oss som nämnts de senaste dagarna, men i går kväll fick jag veta att det skulle bli jag, berättar han när vi når honom på måndagskvällen.

Det måste ha känts rätt bra?

– Ja, det är otroligt kul. Det ska bli fantastiskt roligt, jag är verkligen glad över att få chansen att vara med om det här.

Men det har också gått väldigt bra på slutet, eller hur?

– Ja, jo, jag har spelat i en väldigt bra kedja med Justin Adbelkader och Henrik Zetterberg och det har fungerat för oss.

Just ”Zäta” och du har utvecklat fin kemi. Har du fått några indikationer på att ni ska kampera ihop även under OS?

– Nej, jag har inte hört något alls om kedjeformationer. Det lär vi få se när vi kommer till Ryssland. Men jag är redo på allt och oavsett om jag får spela med ”Zäta” eller inte alls är jag glad över att få åka.

Det blir den landslagsdebut, eller?

– Ja, jag har aldrig spelat i A-landslaget tidigare och inte så mycket i J-landslaget heller, bara femton matcher nånting. Det gör att det här känns extra speciellt.

”Valde gå college-vägen”

Anledningen till att du inte setts så mycket i landslagssammanhang är att du stack till Nordamerika väldigt tidigt. Vad kom det sig?

– Jo, jag valde att gå college-vägen (University of Maine). Jag bestämde mig när jag spelade med J20 i Malmö, jag ville få chansen att både spela hockey och skaffa mig en utbildning. Det var en väg som fungerade bra för mig.

För de läsare som inte sett dig så mycket, hur skulle du beskriva dina kvaliteter som hockeyspelare?

– Jag tycker det är svårt att prata om mig själv på det sättet, men...ja, jag är väl rätt kvick på rören, har bra spelförståelse och är kreativ offensivt. Jag vill verkligen vara bra defensivt också, det är ambitionen.

Och nu är det bara att packa väskorna då?

– Nja, vi har tre matcher kvar med Detroit och tills vi åker är det fullt fokus på dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS