”Då tänkte jag: Nu är det kört”

Calle Halfvarsson om magsjukan som håller honom isolerad: "Det ser inte så lovande ut”

Foto: TT
Calle Halfvarsson.
SPORTBLADET

SOTJI. Strax efter lunchen började Calle Halfvarssons mage att bubbla.

Nu har han spytt och förlorat både vätska och sömn i väntan på om kroppen klarar av att åka till Sotji.

– Just i stunden tänkte jag "nu är det kört", säger han från sjuksängen.

Calle Halfvarsson åkte till Davos för att förbereda sig inför sitt första OS, där han hade tänkt åka sprint, skiathlon och stafett.

Men i går fick 24-åringen ett bakslag.

– Det var efter lunchen som det började krypa sig på. Jag fick värk i magen och det bubblade lite. Sedan dröjde det inte många timmar. Vid fyratiden mådde jag riktigt dåligt. Vid femtiden spydde jag. Sedan var det igång, säger han från

Fick du en förjävlig kväll?

– Ja. Jag kunde inte sova någonting igår.

Vad tänkte du just då?

– Att OS var kört. Det tänker man direkt. När man väl börjar må bätte, som i morse, då får man hopp igen.

Ska testa träna

Efter en sömnlös natt var Calle på benen i morse. Han kunde inte träna, heller inte äta som vanligt, men den värsta magsjukan var borta.

Hela dagen har han druckit vatten med socker och salt i för att få tillbaka näring och vätska, men han känner sig ännu påverkad av sjukdomen.

I morgon ska Halfvarsson testa ett träningspass. Svarar kroppen riktigt illa stryker han alla OS-planer, men så dåligt tror han inte att det ska gå.

Frågan är snarare om Halfvarsson kan ställa upp i söndagens dubbeljakt.

– Jag måste få tillbaka vätskebalansen i kroppen och komma ut på skidor. Jag kanske kommer att kunna köra ändå. Men klart att det här inte är bra för uppladdningen, det är jättedåligt för uppladdningen. Fokus är bara att blir bra så fort som möjligt, säger han.

Har du övervägt att stå över lopp på OS?

– Ja. Hoppet lever fortfarande om att kunna åka pursuiten, men det ser inte så lovande ut. Det mest troliga är att jag bara kommer att åka sprinten. Men man vet inte än. Om det här inte har tagit för mycket energi vill jag fortfarande åka pursuiten, fast det är en helt annan ansträngning än en sprint.

Rädd för bakslag

Du avvaktar med att åka till Sotji. Har du planer på att bo isolerat där?

– Nej. Om jag åker till Sotji är jag frisk när jag kommer dit. Nu är jag alltså bra igen, men får jag ett bakslag och kanske blir dålig flera dagar vet jag inte ens om jag åker till Sotji. Det finns ingen mening med det. I går tänkte jag att magsjuka ibland håller i sig flera dagar och tar fruktansvärt mycket energi, då är man dålig i flera veckor efteråt.

Kan du ha smittats av dålig mat?

– Jag vet inte. "Pliggen" (läkaren Per Andersson) tror inte att det beror på något jag har ätit. Men jag har jättedålig koll på sådant där. Jag blev dålig efter lunchen i går, någon lax och ris, men man vet aldrig vad det är när man får magsjuka.

ARTIKELN HANDLAR OM