Testet i dag avgör hans OS-öde: ’Ingen idé att åka om jag får ett bakslag...’

SPORTBLADET

Calle Halfvarsson har kräkts, plågats och legat sömnlös.

Dagens test avgör om 24-åringen ska strunta helt i OS.

– Får jag ett bakslag är det ingen mening att åka till Sotji, säger han.

För en vecka sedan siktade Calle Halfvarsson på ett OS-guld i sprint och ett som slutman i det svenska stafettlaget. Nu hoppas han mest piggna till.

Problemen började på i­nförlägret i Davos i måndags. Efter lunchen bubblade magen och kändes instabil. Klockan fem spydde han första gången, sedan fortsatte kräkningarna under kvällen och den sömnlösa natten.

Kan tvingas stryka sig

Sportbladet når Halfvarsson i går kväll, då energin har återvänt men han ändå ligger till sängs.

– Jag kunde inte sova någonting under natten, säger han.

Vad tänkte du när du b­örjade spy?

– Att OS var kört. Det t­änker man direkt. Men när man väl börjar må bättre, som i morse, då får man hopp igen.

Calle har bälgat i sig sockrat och saltat vatten för att återställa energinivåerna. Han tränade inte i går, men hoppas komma ut i spåren i dag. Kroppen känns trillräckligt återhämtad för att det ska fungera att träna, tror han.

Eller så går det åt helvete, och då kan hans OS vara kört.

– Om jag åker till Sotji är jag frisk när jag kommer dit. Nu är jag alltså bra igen, men får jag ett bakslag och kanske blir dålig flera dagar vet jag inte ens om jag åker till Sotji. Det finns ingen mening med det. Ibland håller magsjuka i sig flera dagar och tar fruktansvärt mycket energi, då är man dålig i flera veckor efteråt, säger han.

Ett troligt scenario är att Calle Halfvarsson stryker sitt första lopp för att hinna komma i slag. Helst deltar han i söndagens dubbeljakt, men ger inte dagens träningspass sällsynt goda signaler är det rimligare att han kliver in i sitt första OS på tisdagens sprint.

”Det är jättedåligt”

Oavsett vilket är magsjukan ytterst oläglig.

– Jag kanske kommer att kunna köra ändå, men klart att det här inte är bra för uppladdningen. Det är jätte­dåligt. Fokus är bara att blir bra så fort som möjligt, s­äger han.

ARTIKELN HANDLAR OM