Shaun White hoppar av

Storstjärnan ställer inte upp – Sveriges guldchans ökar

1 av 3
Shaun White tog OS-guld i halfpipe i både Turin 2006 och Vancouver 2010. I Sotji skulle han även tävla i nya OS-grenen Slopestyle men har i dag bestämt sig för att hoppa av den och i stället satsa allt på ett tredje guld i halfpipe.
SPORTBLADET

SOTJI. Snowboardens superstjärna Shaun White drar sig ur OS-slopestylen och skyller på den farliga banan.

Men den förklaringen ger inte svenska medaljhoppet Sven Thorgren mycket för.

– Den här banan är inte värre än någon annan, säger Thorgren till Sportbladet efter avhoppet.

White hånas dessutom öppet av en annan av sina konkurrenter.

Efter gårdagens träning i slopestylebanan här i Sotji ville flera åkare, med guldfavoriten Mark McMorris i spetsen, göra ännu fler ändringar än de som redan hade gjorts då de tyckte banan var för farlig.

Finländskan Merika Enne kraschade i går och dessutom föll amerikanske superstjärnan Shaun White och skadade handleden.

Men det svenska medaljhoppet Sven Thorgren och några till satte stopp för fler ändringar.

– McMorris ville göra om hoppen ganska mycket. Då sa jag emot och sa att det kan vi inte göra nu när vi redan kört två träningsdagar och bara har en kvar. Då var det några till som höll med mig och då gick han därifrån, sa Thorgren.

I dag meddelade White, legendarisk inom snowboardsporten med två OS-guld i halfpipe och som i Sotji hade tänkt ta dubbla guld när slopestylen OS-debuterar, att han drar sig ur slopestyletävlingen som inleds med kval i morgon.

Inte på grund av smällen på handleden i går utan för skaderisken.

– Efter de träningar jag gjort här och sett hur mina medtävlare skadat sig tycker jag, trots banändringarna, att skaderisken är för stor. Jag satsar nu på att ta mitt tredje raka guld i halfpipe, säger White enligt today.com.

Tror inte på White

Men Thorgren tror inte på White.

– Jag förstår hans beslut om han känner sig osäker. Men samtidigt – om han är rädd för skaderisken så tycker jag inte att den här slopestylebanan är värre än någon annan slopestylebana. Jag tror det är mer att han inte känner sig trygg med åkningen och då förstår jag att han hellre vill satsa på ”pipen” där jag tror att han kommer att briljera och förmodligen vinna, säger den svenska stjärnan till Sportbladet.

En annan av guldfavoriterna, amerikanen Shaun White, går ett steg längre och hånar White öppet på twitter:

”Shaun vet att han inte har en chans att vinna guld i slopestyle och det är därför han drar sig ur. Han är rädd!”, twittrar Parrot.

Efter att norska guldaspiranten Torstein Horgmo fallit så svårt i måndags att han missar OS innebär detta att Thorgren blir av med ytterligare en av sina värsta konkurrenter.

”Ökar Svens chanser”

Dessutom besväras McMorris uppenbarligen fortfarande av sitt tidigare brutna revben.

– Det är väldigt starka motståndare som försvunnit och det är klart att på det viset ökar chanserna för Sven, säger Olle Danielsson, svenska landslagets head coach.

Men han betonar att vägen inte ligger öppen för en svensk medalj bara för det.

– Det är fortfarande ett sjukt starkt startfält. Så jag skulle ändå vilja påstå att läget är som det var innan.

Det är så många som kan slåss om medaljerna, säger Danielsson.

ARTIKELN HANDLAR OM