Varnar för – rinken

Damernas kapten: Pucken går ruggigt fort

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Leif Boork.
SPORTBLADET

SOTJI.  Se upp, Tre Kronor och damkronorna!

Efter ett par pass i OS-hockeyhallen har sargen visat sig ge upphov till konstiga situationer.

– Pucken går ruggigt fort, säger damernas assisterande tränare Leif Boork.

Damkronorna har sin OS-premiär mot Japan på söndag morgon (klockan 9.00 svensk tid), men i morgon genrepar de med en inofficiell träningsmatch mot Schweiz.

”Ger en snabb studs”

Den unga truppen behöver fortfarande slipas samman och en förstamålvakt ska väljas. Dessutom behöver de vänja sig vid rinken.

Leif Boork, asstränare, har redan varnat sina spelare för att sargen är ovanlig på två sätt.

– Sparkbrädan som är längst ner mot isen är tunnare än den brukar vara. Den är väldigt stum och ger en snabb studs. Pucken går ruggigt fort. Det är något vi har pratat med målvakterna om. Däremot är det en skiva som reklam kan sitta på uppepå sargen. Där är det ihåligt och pucken dör väldigt snabbt. Båda sakerna är väldigt ovanliga, säger han.

Kommer varna Tre Kronor-stjärnorna

Damerna spelar alla sina matcher i den temporära Shayba-hallen. Herrarna har en av tre gruppspelsmatcher där och eventuellt en kvartsfinal.

Leif Boork kommer att fortsätta varna sina spelare för de dubbelt märkliga studsarna. Han vill också att herrspelarna bereder sig på att ovanliga situationer kan uppstå.

– Vi vet inte hur det är i den stora hallen som de också ska spela i, men här måste d känna på det och vänja sig. Målvakterna och utespelarna måste absolut ta hänsyn till det, även om NHL-spelare är vana att spela på många olika rinkar, säger Boork.

FAKTA

Här är Damkronornas OS-trupp

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs, Kim Martin Hasson, Linköping, Valentina Wallner, Modo.

Backar: Sofia Engström, Leksand, Lina Bäcklin, Brynäs, Josefine Holmgren, do, Johanna Olofsson, Modo, Emilia Andersson, Linköping, Linnea Bäckman, AIK, Emma Eliasson, Munksund-Skuthamn. Forwards: Jenni Asserholt, Linköping, Cecilia Östberg, Leksand, Lina Wester, do, Pernilla Winberg, Munksund-Skuthamn, Anna Borgqvist, Brynäs, Erica Udén Johansson, Sundsvall, Erika Grahm, Modo, Emma Nordin, do, Maria Lindh, do, Michelle Löwenhielm, AIK, Fanny Rask, do.

ARTIKELN HANDLAR OM