Anders Södergren svensk fanbärare

”Det ska bli jättekul”

1 av 23 | Foto: BILDBYRÅN
Anders Södergren.
SPORTBLADET

Det blir en skidveteran som bär den svenska fanan under OS-invigningen.

Anders Södergren får den stora äran.

– Jag tvekade inte en sekund, säger Södergren till SOK:s hemsida.

Anders Södergren vann OS-guld med det svenska stafett-laget i Vancouver för fyra år sedan. Nu får 36-åringen inleda OS i Sotji med att leda den svenska truppen in till invigningen.

”Blev nervös ett tag”

På onsdagen utsågs skidåkaren till svensk fanbärare.

– Jag hade fått ett sms av Peter Reinebo (SOK:s truppchef) om att det var mycket viktigt att jag hörde av mig så jag blev lite nervös ett tag. Men det var en fråga som jag inte tvekade speciellt länge att tacka ja till, säger Södergren till Viasat.

”Aldrig passat in”

Anders Södergren tar över uppdraget efter ishockeyspelaren Peter Forsberg som bar fanan vid OS i Vancouver. Dessförinnan var det alpinåkaren Anja Pärson som ledde in truppen till spelen i Turin.

Invigningen blir också veteranen Södergrens första.

– Det har aldrig passat in tidigare då vi haft tävlingar dagen efter och hela tiden långa resor mellan vår ort till huvudorten. Det har aldrig varit möjligt så det ska bi jätteskoj också såklart, säger 36-åringen.

FAKTA

Anders Södergren

Född: 17 maj 1977 i Söderhamn.

Längd: 182 cm.

Vikt: 76 kg.

Bor: Östersund.

Klubb: Hudiksvalls IF.

OS: Vancouver 2010: Guld i stafett 4 x 10 km, nia på 50 km, tia på 30 km, 30:e på 15 km. Turin 2006: Brons i stafett 4 x 10 km, femma i skiathlon, sexa på 50 km.

VM: Silver i Val di Fiemme 2003 på 50 km, silver i Liberec 2009 på 30 km skiathlon, silver i Holmenkollen 2011 på 4 x 10 km stafett, brons i Val di Fiemme 2003 på 4 x 10 km stafett, brons i Sapporo 2007 på 4 x 10 km stafett.

Övrigt: Vinnare av Svenska Dagbladets bragdmedalj 2010 tillsammans med Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner. Har vunnit Holmenkollens klassiska femmil två gånger. Flerfaldig svensk mästare på olika distanser.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM