”Syret sugs ur den olympiska andan”

SVT-profilens rasande attack: Man kan förmoda att det skålades i champagne

Foto: BILDBYRÅN
Jonas Karlsson.
SPORTBLADET

På torsdagen smygstartar OS i Sotji. ”Osmakligt” tycker Jonas Karlsson.

I en krönika på kanalens hemsida går SVT-profilen till rasande attack mot Internationella olympiska kommittén.

”Det är många år sedan kommersialismens klor slet ut det olympiska hjärtat”, skriver Karlsson.

Inför OS handlar rapporterna från Sotji minst lika mycket som politik och mänskliga rättigheter som om idrott. En som fått nog är SVT-profilen Jonas Karlsson.

kanalens hemsida ifrågasätter Karlsson IOK:s beslut att ge Ryssland spelen.

”Man kan förmoda att det skålades i champagne och åts kaviar när IOK firade sitt val.
Samtidigt som världen utanför de olympiska skygglapparna återigen ställde sig frågan: har de inte lärt sig någonting?”, skriver Karlsson.

”Ideologin har urholkats”

Jonas Karlsson skriver hur den samstämmiga bilden påminner om den som förmedlades från Peking inför de olympiska spelen där med ”korruption, våld, misshandel, missförhållanden och vansinnesbyggen till en groteskt skenande kostnad”.

”340 miljarder. I runda slängar. Där har ni priset Sotji betalar för sitt OS. Som varumärke må de olympiska ringarna vara värt mer än någonsin, men den olympiska elden falnar. Spelens ideologi har urholkats sedan länge. Det är många år sedan kommersialismens klor slet ut det olympiska hjärtat. Dopningen håller på att ta dess själ. Och så då de dollarstinna eftergifterna för diktaturer och semidiktaturer. Glöden kvävs, och suger sakta syret ur den olympiska andan. IOK håller på att bädda fint för den nådastöt som förr eller senare måste sticka hål på den olympiska bubblan”.

”Det begriper en fyraåring”

Karlsson kräver att IOK tar ett större mänskligt och politiskt ansvar, istället för att bara se till det ekonomiska.

”IOK ska inte tillåtas ducka eller fly. Missförhållanden må råda i Ryssland, Kina eller i andra länder – det är inte IOK:s ansvar. Men den olympiska organisationen har en skyldighet för alla frågor som är direkt kopplade till OS. Inte minst bör man kunna föra ett resonemang om hur man resonerat kring konsekvenser av placeringen av spelen. Att hävda att idrotten är opolitisk är befängt, det begriper en fyraåring”, skriver Karlsson och avslutar:

”Sanningen är att ett olympiskt spel är honung i förtryckarnas mun.”

ARTIKELN HANDLAR OM