Kim Martin slutar: ”Ska jag få en familj så behöver jag en inkomst”

Foto: BILDBYRÅN
Kim Martin.
SPORTBLADET

Kim Martin är 27 år och ska sluta elitsatsa på ­hockey.

Inte på grund av skador, inte på grund av svikande form eller ointresse.

– Ska jag få familj en ­vacker dag behöver jag ha en inkomst, säger hon.

Kim Martin är redo för sitt fjärde raka OS. Målvakten har kommit tillbaka från en elak hälseneskada och är nu äldst av alla damkronor. Kim är 27 år gammal, fyller 28 åtta dagar efter OS-finalen.

Kvinnliga hockeyspelare elitsatsar sällan längre än så, vilket troligen har att göra med ersättningen de får. Så är det i alla fall för Sveriges troligen största hockeystjärna genom tiderna på damsidan.

– Vi blir inte miljonärer, ­direkt. I princip lever vi på SOK-bidraget och det är inget man stoppar undan. Det är inte ens att jämföra med lönen man får på ett jobb, men räcker precis till hyra och mat, säger hon.

Har inte råd

SOK stöttar 18 damhockeyspelare med en månadslön det sista åren in mot OS. Vilka som innefattas avgör förbundet i en halvårlig uttagning. Enligt assisterande tränaren Leif ­Boork är summan på 6000 kronor i månaden, vilket några av tjejerna drygar ut med studier eller ströjobb på de ­tider som går runt träningar och matcher. Snittlönen 2012 för de 20 i damernas trupp var 6700 kronor.

För Kim Martin får det räcka nu. Hon kan inte fort­sätta såhär, säger hon. 

Därför planerar hon att sluta elitsatsa på hockey redan till nästa säsong.

– Jag funderar på att börja jobba nästa år, då kan jag inte satsa helhjärtat på hockey längre. Så är det bara, säger hon.

Och då slutar du alltså av ekonomiska skäl?

– Ja. Det hade varit skönt att kunna stoppa undan lite ­besparingar, men vi är ganska vana vid att det är så här. Det har det varit hela våra liv.

”Har aldrig jobbat”

Måste man skjuta upp sitt civila yrkesliv om man ska elitsats på hockeyn?

– Ja. När man får SOK-stöd vill de att man satsa hundra procent, så jag har egentligen aldrig jobbat. Det är träning hela dagarna.

Och nu behöver du mer pengar?

– Ja, Ska jag få familj en vacker dag behöver jag ha en inkomst. Det går absolut att spela vidare, men inte att ­satsa som jag gör nu.

ARTIKELN HANDLAR OM