”Kalla kan överraska”

Norge jättefavoriter – men Johaug varnar för svenskan

SPORTBLADET

SOTJI. På VM i fjol tog Norge de fyra första platserna i skiathlon.

Inför OS-premiären på lördag räds succélaget främst en åkare.

– Du har Kalla. Hon kan helt klart överraska, säger Therese Johaug.

23 februari 2013 gick norskorna på knock. Jodå, Charlotte Kalla och Justyna Kowalczyk presterade bra i VM-skiathlonen, men de kom sexa och femma. De fyra platserna tog Norge genom Marit Björgen, Therese Johaug, Heidi Weng och Kristin Störmer Steira.

På lördag inleds OS med skiathlon.

– Vi kör med ett identiskt lag som på VM i fjol. Där tog vi fyrdubbelt, men därmed är det inte säkert att vi gör om det i år, säger damtränaren Egil Kristiansen.

Vädret i Sotji har hittills varit soligt och fint, vilket talar för att Marit Björgen är favorit (Johaug hade sannolikt varit det vid ruskväder). Marit säger att hon komemr vara pirrig på måndag morgon.

”Kan inte avskriva någon”

– Nervositeten är värst på morgonen före tävlingen. Men det är bara ett gott tecken, för då är man fokuserad på det man ska göra, säger Marit.

När laget ombes plocka ut två personer som kan spränga sig in före någon i den norska kvartetten tvekar åkarna först. Som om det vore svårt att tänka sig.

– Man vet aldrig. Det är hög höjd här, så de som har varit i toppen förr kan ha en dålig dag. Vi ska inte avskriva någon som helst. Du vet aldrig. Allt kan ske, säger Therese Johaug.

När reporten inte ger med sig utan vill ha ett namn säger hon:

– Du har Kalla. Hon kan helt klart överraska. Och du har Julia Tjekaleva.

”Kalla kan bli en tuff utmanare”

Egil Kristiansen säger något liknande.

Vad har hänt med maktbalansen sedan er kvadrupelseger i fjol?

– De fyra här är på samma nivå och i bra form, men andra har höjt sig lite. Då tänker jag speciellt på Charlotte Kalla som tagit ett kliv i år. Hon gick väldigt bra på klassiskt före jul så hon kan bli en väldigt tuff utmanare, säger han.

FOTNOT: Damernas 15 km skiathlon avgörs  lördag 11.00 och sänds direkt i TV 3.

ARTIKELN HANDLAR OM