”Decennier av vodka ger en annan effekt”

Ferry om ryska fansens förväntade ”bröl” på skjutvallen

SPORTBLADET

SOTJI. Det är skillnad på rysk och svensk publik.

Inför OS-premiären berättar Björn Ferry hur det kommer bli när det mullrar "öööh" och inte tjuter "eeeh" från läktarna.

– Decennier av vodka ger en annan effekt, säger han.

För reportrar finns en klassisk regel:

Tänk på vad du just ska skriva. Är motsatsen mer spektakulär så har du ingen nyhet.

Så hur ska vi hantera att Björn Ferry spottade ur sig speciella citat på en presskonferens? Vore det mer värt att skriva om han hade varit tråkig?

”Försöker spela likgiltig”

Ah, ni får förlåta oss, men vi måste referera lite av vad han sagt den här gången också. Inför lördagens sprint gör han allt för att spela cool. Men han erkänner villigt att det är en fasad.

– Jag försöker spela lite likgiltig fast jag inte är det. Det är det vanliga: hjärtklappningar, stamningar, handsvett, säger han.

Björn Ferry vann OS-guld i jaktstart för fyra år sedan. Han märker av ett visst kändisskap, säger han.

– Om jag är kung i OS-byn? Jag äger stället… Nej, men ryssarna är intresserade av skidskytte, så jo, jag har fått skriva någon autograf.

Om något blir speciellt här i Sotji så är det kanske inte banan, tror han. Eftersom föret är så fint kommer differenserna mellan åkarna inte bli så stora, trots att terrängen är kuperad.

Vad sa du, Ferry?

Däremot kommer det låta märkligt på skjutvallen, spår Ferry.

Detta beror delvis på att själva skjutvallen är hög så att jublen och vrålen studsar. Men mest beror det på att ryssar har ett annat läte än övriga européer.

– Ryssar kan leva ut ordentligt. Det är inte "eeeh", utan "öööh". Decennier av vodka ger en annan effekt, säger Björn Ferry.

FOTNOT: Herrarnas sprint går på lördag 15.30. Sverige ställer upp med Björn Ferry, Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman och Tobias Arwidson.

ARTIKELN HANDLAR OM